Ciasto Santoska

Przepyszne kawowo-orzechowe ciasto Santoska na pewno skradnie Wasze serca. Kruchy spód w towarzystwie kajmaku, aromatycznej kawowej masy i orzechowej bezy z wafelkami. Przekładańce to zawsze świetna propozycja na imprezy i rodzinne spotkania. Bardzo podzielne, super się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Będzie świetnym prezentem na Dzień Babci i Dziadka : ) Wygląda skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania. Polecam!!!

Ciasto Santoska przepis

Składniki na kruchy spód (blacha 23×33 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na masę kawową:

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem.

Składniki na ciasto orzechowe (blacha 23×33 cm):

  • 3 białka (z jajek wielkości L)
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 10 g migdałów w płatkach
  • 2 wafelki orzechowe (66g)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Piana powinna być lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Orzechy włoskie, płatki migdałowe i wafelki drobno posiekać, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • kakao do oprószenia

Wystudzone kruche ciasto posmarować kajmakiem, wyłożyć połowę kawowego kremu, następnie orzechową bezę i pozostały krem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować kakao.

Smacznego!

Ciasto kawowe
Ciasto santoska
Ciasto Santoska Marta Gotuje
Najlepsze ciasto Santoska
Przekładane ciasto santoska

Jak wiecie uwielbiam kawowe wypieki, dlatego bardzo chętnie przygotowałam to ciasto we współpracy z Przyjaciele Kawy, gdzie wybór kaw (i nie tylko) jest ogromny, więc na pewno znajdziecie swoich ulubieńców. Wszystkie kawy znajdziecie tutaj, dodatkowo z kodem Marta20 obowiązuje 20% rabat z terminem ważności do 28 lutego na wszystkie nieprzecenione kawy, oprócz kaw z lokalnych palarni.

Przyjaciele kawy

Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Przyjaciele Kawy.

Komentarzy: 24

  1. Aga
    21 stycznia 2022 / 12:58

    Cudowne ciacho ❤️

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2022 / 19:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    21 stycznia 2022 / 14:53

    Bosko ❤

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2022 / 19:02

      Dziękuję i polecam 😀

      • Majka
        31 stycznia 2022 / 1:04

        Prawdziwa delicja ❤

        • Marta
          Autor
          4 lutego 2022 / 2:12

          Cieszę się, że posmakowało 🙂

  3. Isia
    21 stycznia 2022 / 17:08

    Juz sobie wyobrażam ten smak 😊

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2022 / 19:02

      Koniecznie wypróbuj 🙂

  4. Milena
    21 stycznia 2022 / 17:43

    Ciasto super chciałabym zrobić ale nie mam ani kajmaku ani takich wafelków czy da się to jakoś ograć? 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2022 / 19:03

      Zamiast kajmaku super będzie też dżem z czarnej porzeczki, a wafelki można zamienić na wiórki kokosowe 🙂

      • Milena
        22 stycznia 2022 / 11:06

        Dziękuję pięknie wyszło super !!! to moje pierwsze takie skomplikowane ciasto ale nie taki diabeł straszny, do tej bezy dałam tylko orzechy i wiórki pół na pół bez migdałów 🙂

        • Marta
          Autor
          23 stycznia 2022 / 0:07

          Bardzo się cieszę, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  5. Agata
    22 stycznia 2022 / 12:19

    Wspaniałe!

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2022 / 0:08

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  6. daria
    22 stycznia 2022 / 16:57

    Bardzo fajne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2022 / 0:08

      🙂 🙂 🙂

  7. Karusia
    23 stycznia 2022 / 14:44

    Rewelacja smaki idealnie skomponowane rodzinka w zachwycie ❤️

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2022 / 13:23

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. Konik
    24 stycznia 2022 / 19:29

    Pyszne szybko sie robi ja nie dałam wafelków 😊

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2022 / 13:23

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Marlena
    14 października 2022 / 7:53

    Witam 😊
    Nie mam piekarnika z termoobiegiem. Jak długo powinnam wtedy piec bezę?

    • Marta
      Autor
      15 października 2022 / 9:24

      Proszę spróbować wydłużyć o 5 minut, zawsze trzeba obserwować, bo każdy piekarnik niestety inaczej piecze 🙂

  10. Kama
    1 grudnia 2022 / 11:05

    Ciasto rewelacja 👍

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 2 =