Czekoladowe ciasto z kremem orzechowym, czarną porzeczką i kakaową bezą. Przepyszne połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Polecam!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Kolejno dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao do oddzielnej miski i w 3 partiach dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przeciąć na dwa blaty.
Krem orzechowy:
- 100 g masła orzechowego (bez soli i cukru)
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli morskiej (lub himalajskiej)
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 125 g serka mascarpone
Masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól i syrop klonowy miksować ok. 3 minuty, a następnie dodać mascarpone i miksować jeszcze przez 2 minuty aż krem będzie puszysty.
Kakaowa beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić i nie być wyczuwalny między palcami. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kakao i krótko zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć na spód tortownicy (24 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C (góra-dół) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 C z termoobiegiem i piec przez kolejne 20 minut. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodatki:
- sok. z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 170 g dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru)
Sok z pomarańczy i limonki wymieszać. Pierwszy blat ułożyć na paterze, skropić połową nasączenia, oprószyć dwoma łyżkami kakao i łyżką kawy, posmarować konfiturą i orzechowym kremem. Położyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć i oprószyć pozostałym kakao i kawą, a na wierzch położyć bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Smacznego!
Już jestem zakochana w tym cieście!!!
A czy mogę prosić o przepis na blachę 25×30 cm
Autor
Wychodzi 1,66 porcji, więc najłatwiej byłoby przeliczyć składniki przez półtorej porcji 🙂
Pięknie wygląda i na pewno jest pyszne 🙂
Autor
Oj tak 😀
Czy drugi blat ciasta jest tez z konfirura?czy calosc dajemy na pierwszy?
Autor
Całość konfitury jest na pierwszym blacie 🙂
Musi być pyszne 😍 Z takiego połączenia składników to absolutny pewniak 👍
Autor
Polecam 🙂
Aż ślinka cieknie od samego patrzenia <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychotka ❤️
Autor
Super, że przypadło do gustu 🙂
Wspaniałości 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Już się piecze 👍🏻
Jest moc a krem na maśle orzechowym poezja 🙂
Autor
Super 😀
Autor
Mam nadzieję, że przypadło do gustu 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rewelacja coś innego ale pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Proszę mi powiedzieć czy do ciasta się daje 4 białka i 7 żółtek
Autor
Tak 🙂
Dzięki
Autor
🙂
Na drugim nasączone części ciasta polozyc tylko bezę? Nie ma kremu ani dzemu? Bedzie sie beza trzymac ciasta?
Autor
Tak, to nie jest zwykła beza, przez dodatek kakao, bardziej ciężka i z wilgotnym środkiem, więc będzie przylegać 🙂
Coś pysznego goście w zachwycie ❤️
Autor
Super <3
Mam pytanie odnośnie składników na ciasto.. Czy mam uszykować 7 jajek i 3 rozdzielić żółtko od białka??? Czy jajka mają być 4 i tego 3 rozdzielamy??
Autor
Tak 7 jajek jest łącznie potrzebnych do ciasta, z czego 3 białka zostawiamy na bezę 🙂
Dziękuje bardzo:)
Autor
🙂
Witam ,
Na tortownicę 26 cm o ile zwiększyć skladniki?
Autor
Po przeliczeniu wychodzi 1,17 porcji 🙂