Ciasto z kremem orzechowym, czarną porzeczką i kakaową bezą

Czekoladowe ciasto z kremem orzechowym, czarną porzeczką i kakaową bezą. Przepyszne połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Polecam!!

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym i bezą

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Kolejno dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao do oddzielnej miski i w 3 partiach dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przeciąć na dwa blaty.

Krem orzechowy:

  • 100 g masła orzechowego (bez soli i cukru)
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej (lub himalajskiej)
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 125 g serka mascarpone

Masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól i syrop klonowy miksować ok. 3 minuty, a następnie dodać mascarpone i miksować jeszcze przez 2 minuty aż krem będzie puszysty.

Kakaowa beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić i nie być wyczuwalny między palcami. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kakao i krótko zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć na spód tortownicy (24 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C (góra-dół) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 C z termoobiegiem i  piec przez kolejne 20 minut. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dodatki:

  • sok. z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 170 g dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru)

Sok z pomarańczy i limonki wymieszać. Pierwszy blat ułożyć na paterze, skropić połową nasączenia, oprószyć dwoma łyżkami kakao i łyżką kawy, posmarować konfiturą i orzechowym kremem. Położyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć i oprószyć pozostałym kakao i kawą, a na wierzch położyć bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin.

Smacznego!

Tort Royal
Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką i bezą
Ciasto z kremem orzechowym i bezą

Inspiracja

Komentarzy: 39

  1. Aga
    6 listopada 2020 / 10:44

    Już jestem zakochana w tym cieście!!!

    • 16 grudnia 2023 / 16:50

      A czy mogę prosić o przepis na blachę 25×30 cm

      • Marta
        Autor
        16 grudnia 2023 / 18:37

        Wychodzi 1,66 porcji, więc najłatwiej byłoby przeliczyć składniki przez półtorej porcji 🙂

  2. Isia
    6 listopada 2020 / 10:58

    Pięknie wygląda i na pewno jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:15

      Oj tak 😀

    • 24 maja 2021 / 12:41

      Czy drugi blat ciasta jest tez z konfirura?czy calosc dajemy na pierwszy?

      • Marta
        Autor
        24 maja 2021 / 13:35

        Całość konfitury jest na pierwszym blacie 🙂

  3. Majka
    6 listopada 2020 / 11:45

    Musi być pyszne 😍 Z takiego połączenia składników to absolutny pewniak 👍

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:15

      Polecam 🙂

  4. Renata
    6 listopada 2020 / 13:07

    Aż ślinka cieknie od samego patrzenia <3

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:16

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Nina
    6 listopada 2020 / 13:20

    Pychotka ❤️

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:16

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  6. Anusia
    6 listopada 2020 / 14:27

    Wspaniałości 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:16

      Dziękuję 🙂

  7. Jaga
    6 listopada 2020 / 15:54

    Super ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:17

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Isia
    6 listopada 2020 / 17:51

    Już się piecze 👍🏻

    • Isia
      6 listopada 2020 / 23:30

      Jest moc a krem na maśle orzechowym poezja 🙂

      • Marta
        Autor
        9 listopada 2020 / 11:17

        Super 😀

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:17

      Mam nadzieję, że przypadło do gustu 🙂

  9. Kasia
    7 listopada 2020 / 2:53

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:17

      🙂 🙂 🙂

  10. Natalia
    7 listopada 2020 / 13:25

    Rewelacja coś innego ale pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:17

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Ania
    3 grudnia 2020 / 11:49

    Proszę mi powiedzieć czy do ciasta się daje 4 białka i 7 żółtek

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2020 / 12:10

      Tak 🙂

  12. Ania
    7 grudnia 2020 / 13:19

    Dzięki

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2020 / 12:09

      🙂

  13. Gosia
    10 grudnia 2020 / 21:24

    Na drugim nasączone części ciasta polozyc tylko bezę? Nie ma kremu ani dzemu? Bedzie sie beza trzymac ciasta?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:54

      Tak, to nie jest zwykła beza, przez dodatek kakao, bardziej ciężka i z wilgotnym środkiem, więc będzie przylegać 🙂

  14. Milena
    25 października 2021 / 12:20

    Coś pysznego goście w zachwycie ❤️

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:11

      Super <3

  15. Ania
    16 grudnia 2021 / 14:44

    Mam pytanie odnośnie składników na ciasto.. Czy mam uszykować 7 jajek i 3 rozdzielić żółtko od białka??? Czy jajka mają być 4 i tego 3 rozdzielamy??

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2021 / 1:57

      Tak 7 jajek jest łącznie potrzebnych do ciasta, z czego 3 białka zostawiamy na bezę 🙂

      • Ania
        20 grudnia 2021 / 9:59

        Dziękuje bardzo:)

        • Marta
          Autor
          22 grudnia 2021 / 0:14

          🙂

      • Ania
        24 lutego 2022 / 16:48

        Witam ,
        Na tortownicę 26 cm o ile zwiększyć skladniki?

        • Marta
          Autor
          25 lutego 2022 / 18:41

          Po przeliczeniu wychodzi 1,17 porcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 5 =