Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku to idealne rozgrzewające i sycące danie, które robi się prawie samo : ) Zamiast popularnej fasoli mamy cieciorkę, która pasuje tu równie idealnie. Pysznie i zdrowo. Polecam!!!


ciecierzyca po bretońsku przepis

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 1 duża kiełbasa korzenna (ok. 200 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski

Ciecierzycę przepłukać, namoczyć na noc, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do ugotowanej ciecierzycy i gotować razem przez kilkanaście minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wymieszać i gotować kolejne kilka minut. Opcjonalnie można zagęścić ciecierzycę po bretońsku przez dodanie niewielkiej ilości wody wymieszanej z mąką.

Smacznego!

Komentarzy: 16

  1. Majka
    7 kwietnia 2017 / 10:02

    Fantastyczny pomysł 👍 Zrobię w któryś dzień 😉

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:37

      Polecam 🙂

  2. Jowita
    7 kwietnia 2017 / 21:33

    Nie miałam zwykłej ciecierzycy wiec zrobiłam z taka z puszki ale smak nadal super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:38

      Super 🙂

  3. Ania
    8 kwietnia 2017 / 22:55

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:39

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. 9 kwietnia 2017 / 19:10

    mniam! 🙂 w takiej wersji również lubię „fasolkę po bretońsku” 🙂 jak nie mam czasu to ratuję się z puszki właśnie fasolą lub cieciorką 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:40

      Fasolkę również uwielbiam 🙂

  5. Milena
    10 kwietnia 2017 / 11:43

    Pycha! nie miałam takiej kiełbasy ale zrobiłam z szynką smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 23:39

      🙂 🙂 🙂

  6. Gaba
    10 kwietnia 2017 / 20:50

    Świetny przepis

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 23:39

      Bardzo dziękuję, super, że posmakowało 🙂

  7. 12 kwietnia 2017 / 19:11

    Wygląda pysznie! Mam akurat ciecierzycę w domu i już wiem jak ją wykorzystać. Dzięki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:33

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂

  8. Monika K.
    17 września 2018 / 14:26

    Pychotka i najwięcej jestem dumna że dzieci też zjadły bez utyskiwania super lubię Twoje przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2018 / 15:26

      Bardzo mi miło 🙂 Jak dzieciom smakowało to sukces podwójny 😉

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 6 =