Czekoladowe muffinki z porzeczkami

Czasem zdarza mi się, że gdy zobaczę jakąś rzecz, którą koniecznie muszę mieć, zaczynam obmyślać ile pyszności w niej przygotuję, aby uzasadnić sobie jak bardzo jest mi potrzebna ; ) Nie pijam kawy, ale jeśli zaprosicie mnie na poniższą wersję na pewno nie odmówię : ) Już się nie mogę doczekać, aż na takie przyjęcia będzie mnie zapraszała moja córka : D Wracając do tematu babeczek, które są tu oczywiście najważniejsze … ; ) Ostatni podstawowy przepis na muffinki okazał się strzałem w dziesiątkę i teraz modyfikuję go, dodając różne dodatki. Tym razem  w roli głównej (obok czekolady : ) porzeczki, polecam!


Czekoladowe mufiinki z porzeczkami

Składniki (12 sztuk):

  • 3/4 szklanki oleju (rzepakowego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki (tortowej)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka białego octu
  • kilka kiści porzeczek
  • opcjonalnie kilka kawałków czekolady lub czekoladowych kropelek
  • bita śmietana do dekoracji

Jogurt i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Olej, cukier i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać jajko, nie przestając miksować. Następnie dodawać na przemian: przesianą mąkę i kakao oraz jogurt. Sodę oczyszczoną wymieszać łyżeczką wraz z octem, do uzyskania piany. Dodać do przygotowanej wcześniej kakaowej masy i dokładnie wymieszać (mikserem). Do foremek przełożyć po jednej łyżce przygotowanej masy. Następnie dodać kilka porzeczek (bez kiści ; ). Czynność powtórzyć, tak aby, foremki były wypełnione do 3/4 wysokości, a na górze było czekoladowe ciasto. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja pieczenia góra-dół) i piec przez około 30 min do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Czekoladowe muffiny z porzeczkami

Te śliczne filiżanki wypatrzyłam tutaj i walczę ze sobą, żeby nie wrócić po więcej… ; D

 


Muffinki czekoladowe z porzeczkami

Komentarzy: 22

  1. Marta
    Autor
    12 lipca 2013 / 12:21

    Dziękuję!!! 😀 jestem zakochana w tych filiżankach 🙂

  2. 12 lipca 2013 / 13:16

    nie wiem co powiedzieć:), wyglądają super, zdjęcia przepiękne:D

  3. agata
    12 lipca 2013 / 17:58

    Nareszcie coś z moimi ukochanymi porzeczkami :))) Uwielbiam je w każdej postaci, a od tygodnia są już na straganach:)
    A te foremki urocze, idealne na urodziny dla mojej córci – ma 7 lat:)
    pozdrawiam Ciebie i Twoją córkę!
    Agata

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2013 / 19:04

      U nas poprzeczki zdecydowanie za rzadko!:) rownież pozdrawiamy 🙂

  4. 12 lipca 2013 / 18:59

    te filiżaneczki są takie cudaśne! oj, zdjęcia są przesłodkie.
    pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2013 / 19:05

      Bardzo dziękuje i rownież pozdrawiam 🙂

  5. 13 lipca 2013 / 8:41

    Uwielbiam czekoladowe muffinki, a dodatek porzeczek musi być pyszny!

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2013 / 9:29

      Z porzeczkami super się komponują 🙂

  6. 13 lipca 2013 / 20:55

    to musi być idealne połączenie i te kwaśne porzeczki:D

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2013 / 21:55

      Zdecydowanie połączenie udane 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2013 / 22:30

      Potwierdzam 🙂

  7. 16 lipca 2013 / 11:58

    Bajecznie wyglądają i domyślam się, że przepysznie smakują 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2013 / 14:35

      Dziękuje i rzeczywiście są smaczne 🙂

  8. 21 lipca 2013 / 22:00

    Babeczki do schrupania, ale te filiżanki cudo po prostu!

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2013 / 22:24

      Nie mogę się nie zgodzić 🙂

  9. Marta
    Autor
    24 lipca 2013 / 17:46

    Zamówienie przyjęte 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 21 =