Czekoladowe ślimaczki

francczeko

Ostatnio ciasto francuskie często gości  w mojej kuchni  ( oczywiście to kupne … ; ) Ostatnio wypróbowałam je z daniem głównym, tym razem na słodko. Muszę przyznać, że wyszło bardzooo słodko, czyli tak jak lubię. Dla orzeźwienia są przecież orzechy ; )

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskieg0
  • krem orzechowy lub czekolada do smarowania
  • kilka ok 10-15 posiekanych orzechów

Ciasto rozkładamy na stolnicy, smarujemy kremem i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, ale tylko do połowy. To samo robimy z drugiej strony. Powstałe w ten sposób dwa ruloniki smarujemy na złączeniu wodą, aby się nie skleiły, a następnie kroimy w plastry. Plastry układamy na blasze (tak aby czekolada była widoczna na dole i na górze; możemy je też lekko spłaszczyć dłonią).

Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10 -15 min.

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 2 =