Kontakt

blog kulinarny

Paluszki wiedźmy

palce1

Coraz powszechniej świętujemy u nas obchody halloween,co prawda dzieciaki chodząc po domach pytają: “psikus czy cukierek ” ale z takich paluszków może byłyby równie zadowolone. Wyglądają odpowiednio i nie ma z nimi dużo pracy ; )  Możemy pokusić się o pewne modyfikacje i do części ciasta dodać łyżkę kakao, uzyskamy wtedy ciemny kolor paluszków.

Składniki :

  • 225 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego ( musiałam pominąć )
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • obrane migdały ok 50 g (aby nie było z tym tyle pracy zalewamy nieobrane migdały wrzątkiem i trzymamy w wodzie ok. 2o min, następnie wystarczy zdjąć skórkę z migdałów ; )
Wszystkie składniki (poza migdałami) mieszamy mikserem, powstałe ciasto wstawiamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu formujemy bardzo cienkie paluszki (mocno urosną ; ) ) na miejsce paznokcia wciskamy migdał lub jeśli chcemy mieć kolorowe paznokcie dodajemy na końcówkę trochę dżemu lub powideł.
Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 200 C.
Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 listopada, 2009
Kategorie: Ciasteczka, Dania dla dzieci, Halloween, Sezonowo

3 komentarzy

  1. A.

    Hahha, dobre! Na pohybel takim wymuszaczom!

  2. Majka

    Dziś była pierwsza okazja aby zrobić te “straszne” paluszki 😉 A okazały się taaakie wdzięczne ☺ Bardzo smakowite 😋

    1. Marta

      Niby proste, ale ta forma podania chyba dodatkowo wpływa na ich smak i wprowadza w klimatyczny nastrój 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 15 =


Top