Czekoladowe trufle z awokado

Jestem żywym dowodem na to, że kubki smakowe mogą zmienić się diametralnie : ) Kiedyś nie mogłam nawet spojrzeć na awokado, a dzisiaj jest ono stale obecne w naszej kuchni : ) Jest tak uniwersalne, że nie ma możliwości, aby pozostało niewykorzystane. Trufle z awokado są chyba najprostszą możliwą drogą do przygotowania błyskawicznego deseru, który jest przepyszny i składa się zaledwie z dwóch (nie przypadkiem moich ulubionych ; ) ) składników nie licząc kakao do obtoczenia. Trufle z awokado są zdrowe, wegańskie bez glutenu, więc jest to deser, który zadowoli każdego gościa : ) Konsystencję trufli możecie regulować przez dodaną ilość czekolady, pamiętając, że będzie ona bardziej stała po schłodzeniu w lodówce : ) Polecam!!!


Czekoladowe trufle przepis

Składniki (8 sztuk):

  • 1 awokado
  • 50 g gorzkiej czekolady (70%)
  • kakao do obtoczenia

Awokado obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem (jeśli nie chcecie aby było widoczne w przekroju, zmiksować blenderem). Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do awokado i wymieszać. Łyżeczką (masa będzie dość luźna) formować kształt kuleczek i obtoczyć je w kakao, co również pomoże zachować kształt. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Przepis na czekoladowe trufle z awokado


Trufle z dwóch składników

Komentarzy: 42

  1. Kinga K.
    21 lutego 2017 / 11:42

    Super jeszcze dziś zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło 🙂 Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Misia
    21 lutego 2017 / 12:26

    Wyborne 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:15

      Dziękuję 🙂

  3. Majka
    21 lutego 2017 / 12:45

    Ależ to ciekawie wygląda ☺

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:15

      Słodkie małe kuleczki 😀 jedna porcja to zdecydowanie za mało 🙂

  4. Natalia
    21 lutego 2017 / 12:48

    Na początku myślałam, że to pistacje :))) ale czuję że tak jak Twoje jaglane kuleczki te też będą hitem :)))

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Karo
    21 lutego 2017 / 13:16

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:19

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Nina
    21 lutego 2017 / 14:19

    Świetny pomysł na pewno będą pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:19

      Polecam wypróbować 🙂

  7. Michalina
    21 lutego 2017 / 14:52

    Ale mega ! jestem fanką awokado więc na bank zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:20

      Super 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

  8. Ania
    21 lutego 2017 / 16:04

    Genialne <3

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:20

      Dziękuję 🙂

  9. Agnes
    21 lutego 2017 / 16:12

    Co za efekt 💚

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:20

      🙂 🙂 🙂

  10. Nadia
    21 lutego 2017 / 16:15

    A z inną czekoladą się nada? 🙂 gorzkiej nie lubię 🙁

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:22

      Można próbować 🙂 Czytelniczka zaproponowała mleczną lub mleczną wymieszaną z gorzką po połowie 🙂 w głowie mam też już chęć na połączenie z białą czekoladą i obtoczenie w kokosowych wiórkach 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:22

      Polecam przygotować, pycha! 🙂

  11. Lena
    21 lutego 2017 / 18:36

    Wow musza smakować obłędnie a trudno uwierzyć że to tylko dwa składniki 😀

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:22

      Trzeba się koniecznie przekonać, gorąco polecam 🙂

  12. Ola
    21 lutego 2017 / 20:12

    Mniammmm aż się rozpływają w ustach 🙂 takie desery to nawet ja umiem odtworzyć <3 raz dwa i gotowe 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:22

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  13. Joasia
    21 lutego 2017 / 22:23

    Pycha i samo zdrówko 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:23

      Super, że posmakowały 🙂 Pyszne zdrowe desery cieszą podwójnie 🙂

  14. Roxi :D
    21 lutego 2017 / 22:56

    Od dawna zaglądam do Ciebie i obserwuję ale pierwszy raz napiszę bo dosłownie brak słów 🙂 ten deser jest mega! uwielbiam jak Ty łączysz jedzenie, trochę zdrowego, trochę kalorycznego tu bez glutenu tam coś wege a jeszcze gdzie indziej czekoladowe szaleństwo 🙂 dosłownie bawisz się jedzeniem i to mi się podoba! Mam nadzieję, że sama będę tak potrafiła i nie podążę za jednym nurtem a poznam je wszystkie 🙂 Keep doing it!!! Roxi

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:25

      To bardzo miłe co piszesz Roxi, dziękuję 🙂 staram się zawsze bacznie zwracać uwagę na to co jemy i w ciągu tygodnia raczej stawiamy na zdrowe przekąski, ale niczego nie wykluczam, bo uwielbiam smaczne jedzenie (niestety również to mniej zdrowe 😉 ) więc w weekend zdarza się szaleństwo, zwłaszcza czekoladowe szaleństwo 🙂 Mam nadzieję, że na blogu każdy znajdzie coś dla siebie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  15. 21 lutego 2017 / 23:17

    Chyba już je pokochałam, nawet bez próbowania xD. Wyobrażam sobie jak smakują, bo robiłam krem z awokado, banana i kakao i jak dla mnie pycha. Przepis zapisuję!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:28

      O tak ten krem też u nas króluje i właśnie od niego zaczynałam przygodę z awokado 🙂 Trufle na pewno również Ci posmakują 🙂

  16. Minn
    22 lutego 2017 / 1:01

    Pycha 😊

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2017 / 17:55

      Super, że posmakowały 🙂

  17. Zuza
    22 lutego 2017 / 23:22

    W smaku obłędne i nikt nie odgadł, że na bazie awokado 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:54

      Bardzo się cieszę 🙂

  18. Aga
    23 lutego 2017 / 22:44

    Trufelki są pyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:07

      SUper, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2017 / 23:49

      Bardzo dziękuję 🙂

  19. kasiuncia
    1 maja 2018 / 15:12

    Zrobiłam:)… Wyszły obłędnie <3
    Jaram się nimi jak helikopter w ogniu <3:D

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 21:40

      Super, że posmakowały 🙂

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 16 =