Domowa granola przepis krok po kroku

Domowa granola to zapiekana mieszanka płatków zbożowych np. owsianych, orzechów i ulubionych bakalii z miodem. Całość wychodzi pysznie chrupiąca, stanowi idealny dodatek do jogurtu, kefiru czy mleka. Może być również składnikiem ciast, czy zdrowych batoników. Do jej przygotowania wybrałam miód kremowany z pomarańczą Allnutrition, który dzięki dodatkowy liofilizowanej pomarańczy dodaje granoli niezwykłego aromatu i owocowego posmaku. Jest on również całkowicie naturalnym produktem bez dodatku cukru, świetnie sprawdza się także jako dodatek do ciepłej herbaty, która okazuje się niezbędna przy obecnej pogodzie za oknem ; ) Polecam!!!

Granola

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki Miodu Kremowanego z pomarańczą
  • 2 łyżki rodzynek

Płatki owsiane wymieszać z nasionami chia, posiekanymi orzechami i migdałami. Dodać cynamon i miód, ponownie dokładnie wymieszać (można rozetrzeć ręką), tak aby miód dokładnie pokrył całą mieszankę płatków. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Przestudzić, dodać rodzynki i wymieszać.

Smacznego!

Poziom trudności: łatwy

Całość to 10 porcji. 1 porcja zawiera: 159 kcal, Białka 4,8 g; Tłuszcze 7,3 g; Węglowodany 17,5 g;

Granola jak zrobić
Granola z miodem
Granola przepis
Chrupiąca granola
Domowa granola

*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z ALLNUTRITION

Komentarzy: 18

  1. Aga
    23 sierpnia 2021 / 16:06

    Coś dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:55

      Polecam <3

  2. Natka
    23 sierpnia 2021 / 16:37

    <3 <3 <3

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:55

      🙂

  3. Isia
    23 sierpnia 2021 / 18:24

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:55

      Dokładnie tak smakuje 😉

  4. Basia
    23 sierpnia 2021 / 22:37

    Pychota, pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:55

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  5. P
    24 sierpnia 2021 / 9:43

    Można pominąć rodzynki?

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:56

      Oczywiście 🙂 Można całkiem pominąć lub wymienić na suszone morele, żurawinę lub inne owoce.

  6. Majka
    24 sierpnia 2021 / 14:40

    Pychotka 😋 Zrobiłam z miodem malinowym, bo taki miałam akurat pod ręką 😉

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:56

      Brzmi super 🙂

  7. Zana
    24 sierpnia 2021 / 15:52

    Super przepis 😊

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:56

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Malwina
    25 sierpnia 2021 / 15:58

    O niebo lepsza od sklepowej 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:56

      Zdecydowanie tak 🙂

  9. Lana
    6 września 2021 / 9:33

    Ląduje w ulubionych jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      Super <3

Skomentuj Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 29 =