Domowe batoniki musli z białą czekoladą

Domowe batoniki musli z białą czekoladą to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto zawsze mieć pod ręką, zwłaszcza gdy dopadnie nas nagła ochota na „coś słodkiego”. Świetnie sprawdzą się jako pożywna przekąska dla dzieci i dorosłych, podczas rowerowego wypadu, czy po treningu. Batoniki można dowolnie modyfikować zmieniając skład mieszanki bakalii, dzięki czemu za każdym razem możemy uzyskać inny efekt w zależności od naszych upodobań. Batoniki są oblane obłędną białą czekoladą o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów – Nutlove coco crunch, która nie zawiera cukru, posiada za to aż 24% wartościowego białka. Jej dodatek skutecznie zachęci do sięgnięcia po tą zdrową przekąskę również najmłodszych, którzy nie przepadają za bakaliami. Czekolada jest wytwarzana w tradycyjny, ręczny sposób, trudno się jej oprzeć i poprzestać na jednym kawałku ; ) Polecam!!!

Domowe batony musli z białą czekoladą

Składniki (tortownica 18 cm – 8 porcji):

  • 125 g płatków owsianych górskich
  • 150 g mieszanki orzechów i suszonych owoców (u mnie żurawina 15g, rodzynki 15g, orzechy pekan 25g, migdały 30g, suszona śliwka 25g , suszone morele 35g, wiórki kokosowe 5g)
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 30 g miodu
  • 10 g syropu daktylowego lub syropu klonowego
  • 15 g masła lub oleju kokosowego
  • 50 g białej czekolady  NUTLOVE COCO CRUNCH

Żurawinę i suszone śliwki namoczyć kilka minut w gorącej wody. Odsączyć posiekać na mniejsze kawałki wraz z morelami i orzechami. Wymieszać z płatkami owsianymi i cynamonem. Masło rozpuścić z miodem i syropem daktylowym, przestudzić dodać jajko, wymieszać. Dodać do suchych składników, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę do dna blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować upieczone ciasto, a następnie pokroić w 8 trójkątów.

Smacznego!

Do batoników można również dodać ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane oraz inne ulubione orzechy lub suszone owoce.

Poziom trudności: łatwy

1 porcja ma 211 kcal; Białka – 6,1 g, Tł. – 10,3 g; Węgl. 24,1 g

Domowe musli
Batony musli
Batoniki musli
Batony musli przepis
Batony musli z białą czekoladą
Batoniki musli przepis
Zdrowe batony musli bez cukru

*Wpis powstał przy współpracy z ALLNUTRITION

Komentarzy: 14

  1. Aga
    16 kwietnia 2021 / 13:31

    Mniam mniam <3

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      🙂 🙂 🙂

  2. Mania
    16 kwietnia 2021 / 14:20

    Pyszności kocham takie słodycze 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      Witam w klubie 😀

  3. Gaba
    16 kwietnia 2021 / 20:03

    Obłęd ❤️

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      <3

  4. Jula
    16 kwietnia 2021 / 22:16

    Wyglądają przepysznie 😊

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:35

      Dokładnie takie są 😀

  5. Cela
    17 kwietnia 2021 / 22:58

    Pycha !

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:36

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  6. Marie
    20 kwietnia 2021 / 12:08

    Batoniki są super 🙂 w miejscu gdzie się nie starałam za mocno docisnąć do foremki trochę mi się pokruszyło ale w sumie wyszła taka domowa granola z tych odpadków pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2021 / 14:30

      Cieszę się, że posmakowały 🙂 okruszki też wykorzystane, więc nic się nie marnuje 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 20 =