Drożdżowe rogaliki

Aby skusić mnie do wypróbowania jakiegoś przepisu wystarczy dopisek „najlepsze” ; ) Zawsze jestem bardzo ciekawa wypieków opatrzonych takim komentarzem i przesuwają się one na początek mojej listy „do zrobienia”. Tym razem postawiłam na przepis znaleziony tutaj. Rogaliki wyszły bardzo delikatne i mięciutkie, najlepsze na ciepło! Polecam ; )


Drożdżowe rogaliki

Składniki na ciasto (24 rogaliki):

  • 80 g świeżych drożdży
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 120 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • marmolada, nutella, powidła itp. (ok. 400-600g)
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Jajka ubić z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodać wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz roztopione i przestudzone masło. Przez około 8 minut wyrabić gładkie, dośc luźne ciasto- najlepiej użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasto, bo ciasto będzie się kleiło, ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła. Koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdy z nich nałożyć płaską łyżeczkę marmolady, nutelli lub powideł i delikatnie ją rozsmarować. Zwinąć rogaliki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką i ułożyć na niej rogaliki (po 8 sztuk). Wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec 15 minut, nie dopuszczając, by za bardzo się przypiekły. Kiedy przestygną oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )


Rogaliki drożdżowe


Rogaliki drożdżowe najlepsze

Komentarzy: 16

  1. 3 grudnia 2014 / 22:23

    mam tak samo w sumie…i jeszcze dobre zdjęcie mnie nęci….:D

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2014 / 10:20

      A w Twoim przypadku mnie zachęca każdy wypiek… chyba dlatego, że zawsze podkreślasz, że nie jesteś ciastowa i jak już coś upieczesz to sobie mówię, że to musi być pyszne skoro Ola się podjęła… ach ta siła sugestii :D:D

  2. 4 grudnia 2014 / 11:03

    Ja uwielbiam wszystko co drożdżowe, a Twoje rogaliki wyglądają tak kusząco!

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2014 / 9:35

      Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂 polecam!

  3. 6 grudnia 2014 / 20:37

    Ależ je ślicznie pozwijałaś! Pyszne musiały być 🙂

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2014 / 10:57

      Bardzo dziękuję! bo zawsze zwijanie jest dla mnie najgorsze…teraz wzięłam się na sposób i wykrajam trójkąty o bardzo małej podstawie i długich ramionach 🙂

  4. 7 grudnia 2014 / 21:49

    ale bym zjadła teraz takiego rogalika 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2014 / 11:49

      Żałuję, że nie mogę Ci przesłać 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2014 / 23:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Anusia
    10 grudnia 2014 / 9:27

    Przez Ciebie nigdy nie schudnę! 😀 były pyszne…

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:21

      Hihi 🙂 cieszę się, że smakowały 🙂

  6. Jaga
    12 grudnia 2014 / 16:51

    Wprost się rozpływają i długo są świeże, fajny przepis.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2014 / 16:59

      U nas nie dotrwały nawet do kolejnego dnia, ale dobrze wiedzieć 🙂

  7. Asica
    7 stycznia 2019 / 23:55

    Rewelacja!

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:41

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 9 =