Kontakt

blog kulinarny

Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Moje uwielbienie do tych dyniowych ślimaczków z cynamonem, pojawiło się od pierwszego wejrzenia ; ) Do tej pory dynia kojarzyła mi się głównie z zupą kremem i nie wykorzystywałam jej do wypieków, ale teraz wiem, że czas to nadrobić! Ślimaczki wyszły pyszne, bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Zapach cynamonu w połączeniu z dynią, do tej pory unosi się w naszym domu i po raz pierwszy się cieszę, że nadchodzi jesień ; )  


Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm -8 bułeczek):

  • 180 g puree z dyni
  • 450 g mąki
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/ 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na nadzienie:

Aby przygotować puree z dyni, należy pokroić ją w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w parowarze, bądź podpiec w piekarniku w folii aluminiową. Można również przełożyć ją do aluminiowego sitka, umieszczonego w garnku z wodą  (tak by sitko nie dotykało wody) i ugotować pod przykryciem. Kiedy dynia będzie miękka zmiksować blenderem.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przez około 10 minut. Pomimo, że ciasto będzie klejące nie dodawać więcej mąki, aby zachować delikatność ciasta. Przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć ręcznikiem kuchennym i  odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie podzielić rulon na 8 równych części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do rozgrzanego do 180 C (grzałki góra-dół) piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut. Przestudzone udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego : )


Drożdżówki z dynią i cynamonem

 


Ślimaczki z dynią i cynamonem

 


Ciasto z dyni


Follow my blog with Bloglovin



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 września, 2013
Kategorie: Ciasta, Dania dla dzieci, Dla matek karmiących, Drożdżowe, Drożdżówki, Słodkości

28 komentarzy

  1. Nie lubię dyni, a wręcz jej nie znoszę:D, ale drożdżówka wygląda bardzo zachęcająco:)

  2. Mój mąż też nie przepada, ale zajadał się ze smakiem 🙂 dobrze doprawiona potrafi świetnie zaskoczyć 🙂

  3. wyglądają uroczo:) muszę kupić dynię, bo w tym roku jeszcze nie jadłam, w ogóle jakoś mi na wszystko czasu brakuje 🙁

  4. Marta

    Brak czasu niestety rozumiem 🙁 ale ślimaczki polecam, smakują super 🙂

  5. no no, to musi być pyszne 🙂

  6. agata

    Wow, aż się człowiek cieszy na jesień 🙂 Tylko kto mi te slimaczki zrobi ?;)

  7. Piękne ślimaczki i pyszne, dyniowe smaki 🙂 Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  8. Wyglądają pysznie, a ja nigdzie nie mogę dostać dyni…

  9. Mam nadzieję, że uda CI się dostać, bo wypieki z dynią są pyszne 🙂

  10. Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, w sumie to jedno ze zdrowszych ciast, ślimaki wyglądają kusząco (też ostatnio robiłam ciasto rozetowe z migdałami i konfiturą wiśniową).

    1. Marta

      Mam zdecydowanie tak samo! 🙂

  11. gin

    Wyglądają prześlicznie, bardzo zgrabnie zwinięte 🙂

    1. Bardzo dziękuję, w smaku rownież godne polecenia 🙂

  12. Ania

    Pyszne i puchate polecam my je wprost kochamy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, my również je uwielbiamy 🙂

  13. ania

    najlepsze buleczki jake zrobilam super!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  14. Agata

    Cudowny przepis! zrobiłam już drugi raz bo tych z niedzieli już nie ma… 🙂

    1. Marta

      Super i wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły 😉

  15. Ania K.

    Wyszły przepyszne, zamiast lukru dałam cukier puder i też pasuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, my również lubimy wersję z cukrem pudrem 🙂

  16. Marlena

    Rewelacja bułeczki są super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 3 =


Top