Kontakt

blog kulinarny

Drożdżówki waniliowo – truskawkowe

Jak tylko zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że muszę je zrobić ! Okazały się strzałem w dziesiątkę, są tak pyszne, że w ciągu dwóch ostatnich dni robiłam je już dwa razy : ) Bardzo puszyste, tym razem dżem zastąpiłam marmoladą, więc są też bardzo syte. Polecam!!!


Drożdżówki z marmoladą przepis
Składniki na ciasto (ok. 15 sztuk – forma 32 x 22 cm): 

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 1 laska wanilii (wyskrobane z niej ziarenka)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży

Pozostałe składniki:

  • 250 g marmolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wrzącej wody

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wypieku chleba (w kolejności podanej wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże).  Wybieramy program do wyrabiania ciasta – ok. 90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

Jeśli nie posiadamy powyższego urządzenia mleko (bez 2 łyżek) podgrzewamy razem z ziarenkami wanilii. Następnie studzimy, aż będzie letnie. Dodajemy roztopione masło, cukier (bez 1 łyżki), roztrzepane jajka i mieszamy.  Przygotowujemy rozczyn drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru, zalewamy 2 łyżkami mleka, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.  W razie konieczności dosypujemy 3 łyżki mąki (nie więcej!). Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odejmujemy ok. 150 g ciasta i rozwałkowujemy na wymiar formy. Otrzymujemy w ten sposób spód bułeczek, dzięki czemu nie wycieknie z nich marmolada.

Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm (ja robiłam to na oko : ), można delikatnie podsypać mąką.  Na rozwałkowanym cieście smarujemy marmoladę, zostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów. Następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy ostrym nożem, otrzymując bułeczki ślimaczki.

Układamy na przygotowanym wcześniej spodzie w niedużych odległościach (mogą się też stykać ze sobą). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C (u mnie opcja pieczenia góra, dół).

Jeszcze ciepłe lukrujemy. (Aby uzyskać lukier mieszamy cukier puder z łyżką wrzątku).

Smacznego : )

Waniliowe drożdżówki przepis
Drożdżówki z dżemem przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 lipca, 2012
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasteczka, Drożdżowe, Drożdżówki, Śniadania i kolacje

12 komentarzy

  1. Wyglądają pięknie:), a podstawka, super też by mi się przydała:)

  2. Gabik

    Oj taka odstawke musze nabyc, bo tez biegam zawsze z kuchni do kompa! A drożdzówy rewelacja!

  3. Marta

    Podstawka to fajny gadżet 🙂 nie trzeba drukować przepisów 🙂 Drożdżówki podbiły moje serce 🙂

  4. Pysznie się prezentują 🙂

  5. o matkoooo, też je zrobię;D

  6. Marta

    Zdecydowanie polecam! 🙂

  7. Natka

    Najpyszniejsze na świecie! polecam też z serkiem mniam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 21 =


Top