Dyniowe placuszki

Kiedy tylko nadchodzi weekend obowiązkowo przygotowuję duże ilości wszelakich placuszków na śniadanie ; ) Ponieważ sezon dyniowy w pełni postanowiłam wypróbować panckes z dodatkiem dyniowego puree, które poleciła mi Agnieszka : ) Placuszki wychodzą bardzo puszyste, nie są zbyt słodkie, więc podałam je z dodatkiem miodu, który idealnie się wkomponował. Spróbujcie sami! ; )


Dyniowe pancakes

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 200 g puree z dyni
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Purre z dyni połączyć z jogurtem, roztrzepanymi jajkami oraz olejem. Dodać wymieszane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszać i smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, na złoty kolor.

Smacznego : )


Dyniowe placuszki


Pumpkin pancakes

Sposób na dynię 2015

Komentarzy: 26

  1. Klara
    10 października 2015 / 23:36

    Bardzo smaczne 🙂 Miodu nie lubię, ale dosłodziłam syropem klonowym 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2015 / 21:16

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  2. Basia
    11 października 2015 / 1:37

    Pysznie się prezezntują 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2015 / 21:15

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. 11 października 2015 / 11:26

    Bardzo fajne jesienne placuszki 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2015 / 21:15

      Dziękuję 🙂

  4. Jania
    11 października 2015 / 21:39

    Uwielbiam Twoje placuszki, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2015 / 8:47

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  5. Justyna
    12 października 2015 / 22:22

    Bardzo nam smakują 🙂 dodałam orzechy, pycha 😀

    • Marta
      Autor
      12 października 2015 / 23:53

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Marcia
    12 października 2015 / 23:59

    Dla mnie trochę za mało słodkie, choć dla dzieci będą pasować …

    • Marta
      Autor
      13 października 2015 / 0:00

      Również jestem miłośnikiem słodkości, na szczęście ilość słodyczy można łatwo dopasować 🙂

  7. Asiula
    20 października 2015 / 22:33

    Boskie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:53

      Miło mi, że smakowały 🙂

  8. Kama
    21 października 2015 / 11:03

    Smaczne i szybkie, czyli śniadanko idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:54

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Magda
    3 października 2016 / 14:46

    W weekend zawładnęły naszym śniadaniowym menu 🙂 rewelacja!

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:26

      Super, mam nadzieję, że teraz dołączą do stałego weekendowego menu 😉

  10. Krzysztof
    11 października 2016 / 11:28

    Zastanawiam się czy do pieczenia można użyć GOFROWNICY?

    • Marta
      Autor
      11 października 2016 / 13:33

      Nie próbowałam, ale można sprawdzić, jakby przywierały zawsze można przerzucić się na patelnię 🙂

  11. Agnieszka
    10 listopada 2017 / 15:13

    Smaczne placuszki. Robiłam dwa razy i jeszcze kiedyś zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:03

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  12. Majka
    23 października 2019 / 20:38

    Nie wiem jak to się stało, że dopiero odkryłam te placuszki. W sezonie dyniowym obowiązkowo. Cudowne w towarzystwie fig 😍

    • Marta
      Autor
      24 października 2019 / 1:32

      Na szczęście nic straconego 🙂 a placuszki z figami to świetne połączenie 🙂

  13. Ania
    4 listopada 2019 / 1:57

    Pychotka! Robi sie blyskawicznie a smakuja wybornie. Polecam!!!

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2019 / 13:35

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 11 =