Fale dunaju

Kolejny przepis z cyklu „wspomnienia z domu rodzinnego” ; ) Ciężko dorównać mamie, która zdecydowanie ma wysokie umiejętności cukiernicze, ale ze sprawdzonym przepisem zawsze jest jakaś szansa : ) Ciasto na pewno jest Wam znane i lubiane, więc gorąco polecam ; )


Fale dunaju
Składniki :

  • 1 kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 puszka brzoskwiń (odsączonych z soku i pokrojonych w małe kawałki)

Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do naszej masy. Mieszamy i tak otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy najpierw jasne ciasto, następnie kakaowe, a na koniec dodajemy kawałki brzoskwiń. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 30 – 40 minut.

Po upieczeniu możemy również wyłożyć ciasto kremem ajerkoniakowym.

Smacznego : )

 

Komentarzy: 29

  1. 10 stycznia 2013 / 8:06

    pyszności:) klasyka zawsze jest dobra:)

  2. 10 stycznia 2013 / 11:39

    Nigdy nie piekłam tego ciasta, ale koniecznie muszę wypróbować, bowiem wygląda rewelacyjnie pysznie ! Pozdrawiam 🙂

  3. ewka
    10 stycznia 2013 / 14:51

    dokladnie tak, znane i lubiane, wiec chetnie Twoj przepis wyprobuje:)

  4. Nagonka
    10 stycznia 2013 / 19:52

    Pycha!!!;)

  5. Marta
    Autor
    13 stycznia 2013 / 0:48

    Dziewczyny jest proste i pyszne, polecam 😀

  6. czapelka
    14 stycznia 2013 / 15:57

    Wyszło bardzo smaczne i szybko zniknęło! Dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2013 / 20:26

      Nie ma sprawy:)

  7. 14 stycznia 2013 / 16:19

    Stare sprawdzone przepisy na ciasta są najlepsze 🙂 bardzo lubię to ciasto szczególnie jak robi je już poraz 10000…. moja ciotka na jakieś spotkanie rodzinne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2013 / 20:26

      O tak to ciasto jest bardzo popularne 🙂

  8. 14 stycznia 2013 / 20:52

    U mnie niedawno też to ciacho było. Użyłam wiśni zamiast brzoskwiń, ale jestem pewna, że Twoja wersja jest równie smaczna. Pozdrawiam 😉

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2013 / 22:06

      O z wiśniami na pewno też było pysznie 🙂

  9. 15 stycznia 2013 / 12:26

    brzmi bardzo smacznie i chyba się wkrótce na nie skuszę ? Zastanawiam się czy zamiast margaryny można dac masło ?

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2013 / 12:37

      Polecam gorąco, oczywiście można dodać masło zamiast margaryny:)

  10. Marta
    Autor
    20 stycznia 2013 / 2:41

    🙂

  11. joanna
    20 stycznia 2013 / 13:08

    Ucze sie 🙂 moje dzieciaki przepadaja za ciastami ,a ja noga jestem w pieczeniu ….ale wytrwale proboje 🙂 czy zamiast brzoskwin ,mozna pokrojone jablka w kostke dodac???

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2013 / 14:20

      Trzymam kciuki, aby Ci się udało! 🙂 mi też nie zawsze wszystko się udaje, ale staram się wtedy pamiętać, że to tylko ciasto, czy obiad 🙂 Można dodać dowolne owoce 🙂

  12. Basia
    4 lutego 2013 / 15:10

    Pyszne ciasto

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2013 / 15:13

      To prawda 🙂

  13. kama
    9 lutego 2013 / 19:27

    co to znaczy wyłożyć kremem ajerkoniakowym? utrzec masło z ajerkoniakiem a ciasto pociąc jak biszkopt i posmarowac?

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2013 / 19:54

      Moja mama wykłada krem na wierzchu 🙂 z tego co kojarzę korzysta z proporcji na krem: 150 g masła plus 125 ml ajerkoniaku (jeśli krem będzie za „twardy” to można dodać więcej alkoholu : )

  14. Ania
    10 lutego 2013 / 22:51

    Witam serdecznie.
    Jeżeli chodzi o wypieki to dopiero raczkuje, dziś postanowiłam skorzystac z przepisu na Fale Dunaju i Droga Marto napisz co mogłam zrobic źle że one nie wyrosło? Mimo iż robiłam krok po kroku jeżeli chodzi o przepis.
    Uwielbiam Twój blog, jest tu mnustwo świetnych przepisów z których korzystałam ale pieczenie okazuje się byc moją piętą achillesową.
    Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2013 / 23:26

      Jedyne co mi przychodzi do głowy, to moment dodawania ubitych białek. Nie zaznaczyłam, aby robić to delikatnie i mieszać krótko, do połączenia się składników. Aniu pamiętałaś, aby ciasto włożyć do już nagrzanego piekarnika? Oraz, że nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia? Czy ciasto w ogóle nie wyrosło? czy może opadło po wyjęciu z piekarnika? czasem lepiej zostawić na kilka min. przy uchylonych drzwiczkach, wtedy nie ma zbyt gwałtownej zmiany temp. 🙂 Nie wiem na ile znasz swój piekarnik, ale ja przeważnie piekę na opcji grzałek góra/dół z kolei moja mama tylko termoobieg 🙂 te dwie opcje wydają mi się „najbezpieczniejsze”. Najważniejsze to, abyś się nie przejmowała, w końcu to tylko ciasto 🙂 Pamiętam z ilu moich wypieków też nie byłam kiedyś zadowolona 🙂 Trzymam kciuki!

  15. Ania
    11 lutego 2013 / 21:07

    Piec był odpowiednio nagrzany, nie wyjmowałam ciasta zbyt wcześnie, tak wlaściwie one w ogóle nie wyrosło, upeikło się ale nie wyrosło.
    Ale nie poddaję się w najbliższych dniach spróbuje kolejnego przepisu na ciasto 🙂 Może tym razem się uda.
    Dziękuje za ospowiedź i pozdrawiam! 🙂

  16. Marta
    Autor
    11 lutego 2013 / 22:15

    Szkoda tylko, że nie mogłam pomóc 🙁 ale dobrze, że się nie poddajesz! 🙂 a pamiętałaś o proszku do pieczenia ? 😀

  17. Beata
    10 września 2019 / 19:43

    A jakiej blaszki użyć? Tortownica 26 cm będzie odpowiednia? ☺

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:54

      Może być trochę za mała, użyłam blachy 23×33 cm 🙂

      • Beata
        17 września 2019 / 19:17

        Dziękuję 😊 zrobiłam w podobnej blasze do Ciebie i wyszło rewelacyjne 😁 na upieczone ciasto położyłam dodatkowo krem budyniowy i polalam roztopiona czekoladą, pycha 😁

        • Marta
          Autor
          18 września 2019 / 9:31

          Super i ta roztopiona czekolada pycha! 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
18 − 2 =