Focaccia – przepis podstawowy

Focaccia – czyli rodzaj włoskiego pieczywa, które możecie zjeść samodzielnie, jako bazę kanapek, czy dodatek do zupy. Bardzo dobrze się mrozi. Odmian jest wiele, nam najbardziej smakuje ta najprostsza, wyłącznie z solą, choć pyszne są również wersje z rozmarynem, suszonymi pomidorami, czy oliwkami. Przepis znalazłam u Marty, która wykorzystuje metodę bez zagniatania z powolną fermentacją. Sprawia ona, że ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i ma pyszną, chrupiącą skórkę. Pomimo niewymagających składników w tym tkwi cały sekret jej niesamowitego smaku : ) Polecam!!!

Focaccia jak zrobić

Foccacia przepis

Składniki (blacha 33×23 cm):

  • 500 g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki)
  • 375 ml wody (1 i 1/2 szklanki )
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 2 – 4 łyżki oliwy
  • sól do posypania (u mnie gruboziarnista)

Do dużej miski przełożyć mąkę, wodę, sól i drożdże. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatułki tylko do momentu połączenia się składników i mąka nie będzie widoczna. Ciasto na chwilę wyjąć z miski (lub przesunąć je na brzeg) przy pomocy szpatułki – będzie się lepić, tak ma być. Do miski wlać 2 łyżki oliwy i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie przykryć silikonową matą, pokrywką lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na 8-24 godzin. Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Rozciągnąć ciasto palcami, robiąc w nim wgniecenia i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5-3 godzin. Piekarnik mocno rozgrzać do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto odkryć i delikatnie zrobić kilka dziurek palcem, delikatnie oblać oliwą, oprószyć solą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 16 – 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.

Smacznego!

Focaccia przepis
Focaccia włoski przepis
Focaccia najlepszy przepis
Focaccia rewolucyjna

Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 19

  1. Aga
    26 listopada 2021 / 11:26

    Pycha!!!

  2. Majka
    26 listopada 2021 / 17:07

    Podoba mi się 😊 Wygląda pysznie 😋

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2021 / 16:38

      Polecam 😀

      • Majka
        3 grudnia 2021 / 0:15

        Szczerze? To najpyszniejsza focaccia jaką kiedykolwiek jadłam ❤ Idealna ❤

        • Marta
          Autor
          3 grudnia 2021 / 1:41

          Ale super!!! 😀 Bardzo się cieszę 🙂

  3. Karo
    26 listopada 2021 / 17:48

    Uwielbiam spróbuję upiec <3

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2021 / 16:38

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Isia
    27 listopada 2021 / 1:02

    Mniam ależ apetycznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2021 / 16:38

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Asik77
    27 listopada 2021 / 16:33

    Przepyszna jak mi wyszła to każdemu się uda 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2021 / 16:39

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  6. 2 grudnia 2021 / 16:09

    Ależ pięknie napowietrzona, puszysta foccacia! Super apetyczne zdjęcia to najlepsze potwierdzenie na to, że warto poczekać, zaufać przepisowi i zdać się na powolną fermentację, by móc zasmakować tego aromatycznego pieczywa. Włoskie przepisy to skarb! 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2021 / 22:51

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  7. Kinga
    13 grudnia 2021 / 12:07

    Bardzo fajna i chrupiąca na drugi dzień nadal smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:31

      Super, że posmakowała 🙂

  8. Magda
    20 stycznia 2022 / 12:24

    Wyszła idealna! Polecam 😁

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2022 / 15:12

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Ewelina
    27 maja 2022 / 6:14

    Wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Bardzo dziękuję 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 7 =