Gofry bez tłuszczu

Gofry bez tłuszczu to lekka wersja tego znanego nam przysmaku ; ) Może powodować mniejsze wyrzuty sumienia dla osób na diecie, które nie mogą odmówić sobie pysznego deseru. Obawiałam się, że bez dodatku masła w cieście, gofry będą przywierać do gofrownicy, ale na szczęście tak się nie stało ; ) Przyznam, że pierwsza porcja wyszła mi trochę gumiasta (co widać na zdjęciu), smakująca bardziej jak naleśniki niż gofry, dlatego konieczne jest bardzo dobre rozgrzanie gofrownicy (!!!), wtedy gofry będą chrupiące : ) Polecam, inspiracja tutaj.


Składniki na 5 porcji:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem. Wlewamy na bardzo dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 6 minut, aż ładnie się zarumienią.

Smacznego : )

Komentarzy: 10

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2012 / 16:02

      🙂

  1. 20 czerwca 2012 / 18:21

    czyli można też prosto, super zapisuję sobie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2012 / 19:56

      Prosto i smacznie 😀

  2. Marta
    Autor
    21 czerwca 2012 / 22:25

    Proszę bardzo 🙂

  3. Małgorzata
    7 stycznia 2018 / 19:18

    Zrobiłam dzisiaj, zamiast cukru pudru dałam cukier waniliowy. Mi z tego przepisu wyszło 10 gofrów, ale ja mam taką malutką gofrownicę 🙂
    W każdym razie PYCHA.

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2018 / 1:18

      Super, że posmakowały 🙂

  4. KUCHOLOG
    29 lipca 2021 / 9:04

    Bardzo smaczne gofry. Przepis bardzo prosty, w porównaniu do innych. Polecam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2021 / 13:51

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 2 =