Gołąbki bez zawijania

Czy znacie kogoś, kto nie lubi gołąbków? : ) To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań!!! Szkoda, że ich przygotowanie jest zazwyczaj czasochłonne… Ale na szczęście w tym miejscu ratują nas szybkie gołąbki bez zawijania ; ) Przepis podpatrzyłam u Majany i tylko odrobinę go zmodyfikowałam wraz z moimi upodobaniami : ) Przygotowanie jest bardzo szybkie, gołąbki pyszne, a z podanej porcji uzyskaliśmy aż 3 obiady : ) Dodatek kaszy manny był dla mnie bardzo charakterystyczny, więc zastanawiam się, czy następnym razem nie postawić tradycyjnie na bułkę tartą ; ) Polecam!!!


Gołąbki bez zawijania

 

Składniki (na około 20 gołąbków):

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 1 duże jajko
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Odstawić na 20 minut, w razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać do niej mięso, ugotowany ryż, kaszę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Formować gołąbki, z wyglądu przypominające kotlety mielone. Podsmażyć z obu stron, na złoty kolor.

Bulion zagotować, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanym sosem zalać podsmażone gołąbki. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Smacznego : )


Szybkie gołąbki bez zawijania

Komentarzy: 26

  1. 4 kwietnia 2013 / 11:04

    takie bez zawijania nawet wolę od tych normalnych:P są pyszne i tyle 😀

  2. Marta
    Autor
    4 kwietnia 2013 / 11:07

    Ja wolę tradycyjne, ale te też pyszne i jaka oszczędność czasu:)

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2013 / 11:26

      Monika ja również! 🙂

  3. 4 kwietnia 2013 / 11:20

    takie są najlepsze!!! szybkie, smaczne, bez kombinowania;p

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2013 / 11:26

      Ola szybko i pysznie 🙂

  4. 4 kwietnia 2013 / 11:23

    To już wiem co dziś będę jadła na obiad. Postaram się tak przygotować aby wyglądało jak to danie na zdjęciu.

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2013 / 11:27

      Kasiu daj znać jak Ci smakowały 🙂 fajnie, że Ci się podobają, mimo że widać, że w pośpiechu nawet na wielkość nie zważałam i każdy inny wyszedł:D

  5. ewka
    4 kwietnia 2013 / 13:09

    uwielbiam golabki, ale nie lubie kapusty;)pieknie twoje wygladaja, bym sie wprosila na obaid u cibie chetnie!

  6. Marta
    4 kwietnia 2013 / 15:00

    Zapraszam:)

  7. Marta
    Autor
    4 kwietnia 2013 / 15:41

    Dziękuję 🙂

  8. 4 kwietnia 2013 / 15:41

    Uwielbiam gołąbki. Zawsze przyrządzam tradycyjne, muszę wypróbować takie!

  9. Marta
    4 kwietnia 2013 / 17:56

    Szwagierka polecam 😉

  10. 4 kwietnia 2013 / 22:28

    pięknie się prezentują 🙂 i śliczne naczynka !! 🙂

  11. Marta
    Autor
    4 kwietnia 2013 / 22:37

    Dziękuję, naczynka uwielbiam 🙂

  12. Amanda
    8 kwietnia 2013 / 20:29

    U nas to danie często króluje na stole! 🙂 Kiedyś przepis na nie przwiozła ciocia i został pozytywnie przyjęty w naszej rodzinie :).

  13. Marta
    Autor
    8 kwietnia 2013 / 20:35

    U nas na pewno też zostanie na dłużej 🙂

  14. kubus
    22 maja 2013 / 17:28

    hej ja dalem pol na pol kasze i bulke 🙂 polecam wyszlo supre 😀

    • Marta
      Autor
      22 maja 2013 / 17:31

      Super, dzięki za wskazówkę, bo też będę je robić po raz kolejny i chciałam tym razem dać samą bułkę, ale Twoja wersja też mnie przekonuje 😀

  15. kubus
    22 maja 2013 / 18:00

    aha i dodalem jeszcze zeszklone cebulki 😀

  16. Marta
    Autor
    22 maja 2013 / 18:10

    Ok, w takim razie mam już pomysł na kolejny obiad 🙂

  17. ES
    30 marca 2017 / 17:48

    Jest ok 🙂 ale mam przepis mojej mamy, z którą piekłem ten sernik przez ponad 40 lat i jak mówią moje koleżanki w pracy „nie ma lepszego” może spróbujecie 🙂
    1 kg twarogu (najlepiej półtłusty)
    20 dkg masła
    30 dkg cukru
    6 jajek
    6 łyżek kaszy mannej (plus do posypania blachy)
    olejek pomarańczowy (1 op. do smaku)
    cukier waniliowy (1,5 łyżeczki)
    proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

    masło z cukrem ucierać w makutrze dodając żółtka z jajek następnie dodać zmielony twaróg (ja mielę raz) i nadal ucierać dodać wymieszaną na talerzu kaszę manną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać twaróg i wszystko dobrze utrzeć następnie olejek pomarańczowy i pianę z ubitych na sztywno białek jajek powinno uzyskać się konsystencję twarożku homogenizowanego (można jeszcze dodać rodzynki) tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną włożyć do gorącego piekarnika ok 180-200 st. C na ok. 50-60 min i jest gotowe. Można polać polewą czekoladową. Polecam Marto 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:32

      Brzmi super 🙂

  18. ES
    30 marca 2017 / 17:49

    Miało być do innego przepisu 🙂 bo sam skorzystałem z gołąbków są przepyszne 🙂 dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:32

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 8 =