Gulasz babci Irki

Aż trudno uwierzyć, ale nigdy nie jadłam gulaszu u mojej babci ; ) uwielbiam sposób w jaki gotuje (wszystko jest przepyszne!), więc gdy tylko nadarzyła się okazja, aby go posmakować byłam zachwycona : ) Od razu zapytałam jak mogłabym odtworzyć gulasz w jej wydaniu i choć nie ma w przepisie nic trudnego, a obiad wyszedł smaczny, to jednak nie tak smaczny jak u babci… ; )

gulasz babci z warzywami

Składniki:

  • 500 g mięsa na gulasz (u mnie z szynki)
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • kostka rosołowa
  • pieprz, majeranek, papryka słodka, delikat w płynie
  • mąka

Mięso pokrojone w kostkę obtaczamy w mące i podsmażamy. Dodajemy starte na tarce warzywa (marchewkę i pietruszkę). U mnie warzywa zostały rozdrobnione w blenderze. Osobno podsmażamy cebulkę, również pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy ją do mięsa z warzywami i zalewamy wrzątkiem. Wrzucamy kostkę rosołową oraz przyprawy. Dusimy (w razie potrzeby podlewając wodą), do miękkości mięsa.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 5 lutego 2011 / 20:32

    Mniam! Wygląda ekstra, a sos zagęściłaś?

  2. Marta
    Autor
    5 lutego 2011 / 22:29

    Nie było takiej potrzeby, bo był dość gęsty dzięki marchewce ; ) Polecam, kostka rosołowa nadaje dobry posmak!

  3. 8 lutego 2011 / 2:40

    Świetny kolor!!! Musi być pyszne!!:)

  4. 27 lutego 2011 / 17:58

    Właśnie go robie, mam nadzieje, ze też wyjdzie taki ładny jak u Ciebei!

  5. eMMa
    15 stycznia 2012 / 12:29

    Chce dzisiaj wyprobowac:)

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2012 / 16:24

      Daj znać jak smakował:)

Skomentuj Sp. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 11 =