Gulasz z dodatkiem cytryny i imbiru

Przyznam szczerze, że dopiero niedawno zakochałam się w imbirze ; ) Zazwyczaj próbowałam go głównie jako dodatku do sałatek owocowych, ale ostatnio podczas picia imbirowo – cytrynowej herbaty T. stwierdził, że jej ostry posmak idealnie pasowałaby mu do gulaszu… Efekt był bardzo zadowalający, a tak aromatyczne, rozgrzewające dania są wg mnie idealne na obecną, zimową porę : )


Aromatyczny gulasz
 

Składniki:

  • 500 g mięsa z łopatki lub szynki
  • 250 ml herbaty „Ginger & Lemon” Teekanne
  • 1/2 ostrej papryczki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
  • ok. 1/2 szklanki mąki + ok. 1/4 szklanki wody

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną na bardzo drobne kawałki papryczkę. Zalewamy przygotowaną herbatą i dusimy do miękkości pod przykryciem (ok 1,5 godz.). Jeśli wywar z herbaty za mocno nam się zredukuje podlewamy wodą. Kiedy mięso będzie miękkie zaklepujemy sos. (Mąkę z dodatkiem wody mieszamy firlejką, aby nie było grudek i dodajemy do naszego wywaru. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje).

Smacznego : )

 


Gulasz z imbirem

Komentarzy: 20

  1. 25 stycznia 2013 / 2:02

    Imbir uwielbiam od dawna ale gulaszu z herbata nie znałam… Wspaniały pomysł. Wspaniały!

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2013 / 2:19

      Dziękuję i polecam! 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2013 / 11:52

      Gorąco polecam 🙂

  2. 25 stycznia 2013 / 9:42

    również nie znam gulaszu z herbatą, ciekawy pomysł:)

  3. 25 stycznia 2013 / 10:29

    bardzo lubię, dawno nie robiłam:)

  4. 25 stycznia 2013 / 17:24

    Piękne zdjęcia, z każdym wpisem coraz lepsze!
    A gulasz świetny, akurat szukałam czegoś na weekend i mam:)

  5. Marta
    Autor
    25 stycznia 2013 / 18:16

    Bardzo dziękuję! Życzę smacznego 🙂

  6. 25 stycznia 2013 / 19:36

    Marta, genialne zdjęcia! Jestem pod wrażeniem. Jakiego obiektywu używasz?

    Pozdrawiam ciepło:)

  7. Marta
    Autor
    25 stycznia 2013 / 19:51

    Paula dziękuję !:) warsztaty się przydały…, używam obiektywu 50mm 1.8, o którym była mowa 🙂

  8. 27 stycznia 2013 / 12:25

    ja również zauważyłam różnicę w zdjęciach 🙂 super 🙂

  9. Marta
    Autor
    27 stycznia 2013 / 13:36

    Bardzo dziękuję 🙂

  10. dusia
    27 stycznia 2013 / 19:51

    zrobilam dzis na obiad i naprawde polecam. swietne polaczenie smakow. gulasz ogolnie bardzo lubie, ale ten na wskakuje na moj nr 1

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2013 / 19:58

      Super 🙂 bardzo się cieszę 😀

  11. Marta
    Autor
    27 stycznia 2013 / 23:10

    Polecam 😀

  12. 28 stycznia 2013 / 11:14

    imbirowy gulasz … coś dla mnie 🙂
    czy aromat i smak imbiru jest wyczuwalny ? nie trzeba już dodawać świeżego korzenia imbiru ?

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2013 / 11:30

      Zdecydowanie bardziej wyczuwalny jest aromat, więc jeśli bardzo zależy Ci na intensywności imbiru to polecam dodać świeży korzeń 😀

  13. 28 stycznia 2013 / 14:12

    Wspaniałe i przepyszne danie, ja również często dodaję imbir do mięs, który jest bardzo aromatyczny, zdrowy i orzeźwiający ! Pięknie podałas Martuniu ! Pozdrawiam 🙂

  14. Marta
    Autor
    28 stycznia 2013 / 14:22

    Bardzo dziękuję! 🙂 przyznaję, że imbir odkryłam dopiero niedawno, ale obecnie próbuję ze wszystkim 😀

Skomentuj kasia k. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 27 =