Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej bardzo często pojawia się w naszym menu ; ) Wersję podstawową możemy urozmaicić na wiele sposobów poprzez dodanie naszych ulubionych dodatków, choć dla moich małych domowników w prostocie siła ; ) Tak jak w przypadku wszystkich gulaszowych dań najlepiej smakuje odgrzewany kolejnego dnia : ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 cebule
- sól, pieprz, słodka papryka, chilli, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, oregano, łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia
- mąka + woda do zagęszczenia
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Dodać dwie łyżeczki soli, dwie łyżeczki pieprzu, cztery pełne łyżeczki czerwonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczkę chilli (gulasz będzie mocno pikantny, jeśli nie lubicie ostrych smaków można pominąć lub dodać mniej). Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podsmażyć na dużym ogniu na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w piórka, dodać do podsmażonego mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wymieszać i podsmażać do czasu, aż cebula się zarumieni. Dodać kolejne 1/2 łyżeczki soli, zalać 3-4 szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem ok. 90 minut. Dodać dużą szczyptę oregano i w razie potrzeby dodać również więcej pieprzu do smaku. Dodać łyżeczkę cukru i pogotować ok. 3-4 minut. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody (do niewielkiego słoiczka można wlać trochę wody, wsypać mąkę, zakręcić i intensywnie roztrzepać). Powoli wlewać do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego!
A wiesz ze dzisiaj robilam gulasz… patrze u Ciebie to samo i mowie a skorzystam z tego myku z cebula i powiem Ci poezja!!!!!! przyprawy zostawilam swoje ale smak o wiele glebszy dzieki!
Autor
Cebula to podstawa 🙂 bardzo lubię jej posmak 🙂
Ja też robiłam dziś gulasz 🙂 Nieco inny a z Twojej mieszanki przypraw chętnie skorzystam następnym razem. Gulasze mają ten swój wielki plus – robią się niemalże same 😉
Autor
Dokładnie, uwielbiam tego typu dania 🙂 mało pracy, super smak 🙂
Super przepis właśnie takich klasycznych smaków mi teraz brakuje bo wszędzie taka awangarda …
Autor
Bardzo mi miło, że przepis się przyda 🙂
Kocham gulasze 🙂
Autor
Mam tak samo 🙂
Też uważam, że gulasz najlepiej jak odgrzewany 😀 dlatego zawsze robię wielki garnek 😉
Autor
Haha coś nas łączy 😉
Najlepszy obiad 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super 🙂
Autor
Fajnie, że posmakowało 🙂
Piękne zdjęcie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
pyszna klasyka 🙂 dawno nie robiłam.
Autor
Klasyka zawsze w cenie 🙂
Najlepszy gulasz jaki jadłam polecam, cebulka super się rozpada i w ogóle jej nie widać (obawiałam się ilośći)
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Przepyszny wyszedł! dziękuję za inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Smak jak za dawnych lat mniam:)
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam gulasz wyszedł obłędny! najlepszy nawet na drugi dzień :)))
Autor
Super, że gulasz smakuje i zupełnie się zgadzam, że drugiego dnia jest jeszcze smaczniejszy 🙂
Robi się prawie sam a smakuje nieziemsko 🙂 polecam niezdecydowanym 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo smaczny 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Gulasz jest super, dzieki!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha!!!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Super przepis polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Mniam super przepis 🙂 jakbym cofnęła sie do kuchni u mamusi 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniały gulasz a niestety pogoda już taka że trzeba sięgać po rozgrzewajace dania 🙂
Autor
Niestety pogoda nie rozpieszcza, ale porcja dobrego gulaszu skutecznie poprawi nastrój 😉
Wygląda pysznie a czy da radę z mąką bezglutenową?
Autor
Pewnie, robię z mąką gryczaną i pasuje idealnie 🙂
Super przepis polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Działa. Facet sobie poradził z przepisem i jest pysznie.
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Pyszota polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
jakie to dobre 🙂 cebuli się bałam.. ale cała się jakoś rozpuściła? w każdym razie zaginęła w sosie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Gulasz wyszedł pyszny polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepis jest super mięso delikatne i dobrze doprawione pozdrawiam, Madzia
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wyszło super ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Bardzo fajny przepis 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Smak jak u mamusi a to najwiekszy komplement ode mnie 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Super przepis wyszło mi a mam dwie lewe do gotowania
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Gulasz wyszedł przepyszny🙂Paluszki lizać😉
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Uwielbiam ten przepis, mięsko super doprawione, sosik rewelacja!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂