Gulasz z szynki

Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej bardzo często pojawia się w naszym menu ; ) Wersję podstawową możemy urozmaicić na wiele sposobów poprzez dodanie naszych ulubionych dodatków, choć dla moich małych domowników w prostocie siła ; ) Tak jak w przypadku wszystkich gulaszowych dań najlepiej smakuje odgrzewany kolejnego dnia : ) Polecam!!!


Gulasz-z-szynki-przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, słodka papryka, chilli, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, oregano, łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia
  • mąka + woda do zagęszczenia

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Dodać dwie łyżeczki soli, dwie łyżeczki pieprzu, cztery pełne łyżeczki czerwonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczkę chilli (gulasz będzie mocno pikantny, jeśli nie lubicie ostrych smaków można pominąć lub dodać mniej). Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podsmażyć na dużym ogniu na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w piórka, dodać do podsmażonego mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wymieszać i podsmażać do czasu, aż cebula się zarumieni. Dodać kolejne 1/2 łyżeczki soli, zalać 3-4 szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem ok. 90 minut. Dodać dużą szczyptę oregano i w razie potrzeby dodać również więcej pieprzu do smaku. Dodać łyżeczkę cukru i pogotować ok. 3-4 minut. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody (do niewielkiego słoiczka można wlać trochę wody, wsypać mąkę, zakręcić i intensywnie roztrzepać). Powoli wlewać do sosu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia.

Smacznego!

Inspiracja

Komentarzy: 57

  1. mala
    20 lutego 2016 / 20:51

    A wiesz ze dzisiaj robilam gulasz… patrze u Ciebie to samo i mowie a skorzystam z tego myku z cebula i powiem Ci poezja!!!!!! przyprawy zostawilam swoje ale smak o wiele glebszy dzieki!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:01

      Cebula to podstawa 🙂 bardzo lubię jej posmak 🙂

  2. Majka
    20 lutego 2016 / 22:09

    Ja też robiłam dziś gulasz 🙂 Nieco inny a z Twojej mieszanki przypraw chętnie skorzystam następnym razem. Gulasze mają ten swój wielki plus – robią się niemalże same 😉

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:01

      Dokładnie, uwielbiam tego typu dania 🙂 mało pracy, super smak 🙂

  3. Aneta
    20 lutego 2016 / 22:23

    Super przepis właśnie takich klasycznych smaków mi teraz brakuje bo wszędzie taka awangarda …

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:01

      Bardzo mi miło, że przepis się przyda 🙂

  4. faustyna
    21 lutego 2016 / 0:47

    Kocham gulasze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:02

      Mam tak samo 🙂

  5. Misia
    21 lutego 2016 / 1:59

    Też uważam, że gulasz najlepiej jak odgrzewany 😀 dlatego zawsze robię wielki garnek 😉

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:02

      Haha coś nas łączy 😉

  6. Karo
    21 lutego 2016 / 14:14

    Najlepszy obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:02

      Bardzo mi miło 🙂

  7. zancia
    21 lutego 2016 / 16:37

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2016 / 23:03

      Fajnie, że posmakowało 🙂

  8. Mania
    22 lutego 2016 / 1:02

    Piękne zdjęcie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2016 / 22:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. 22 lutego 2016 / 23:46

    pyszna klasyka 🙂 dawno nie robiłam.

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 0:26

      Klasyka zawsze w cenie 🙂

  10. Lena
    6 kwietnia 2016 / 11:53

    Najlepszy gulasz jaki jadłam polecam, cebulka super się rozpada i w ogóle jej nie widać (obawiałam się ilośći)

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2016 / 23:32

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  11. Monia
    9 grudnia 2016 / 14:45

    Przepyszny wyszedł! dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:15

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  12. Sylunia
    11 grudnia 2016 / 23:04

    Smak jak za dawnych lat mniam:)

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2016 / 11:39

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Bożena
    16 grudnia 2016 / 15:52

    Mniam gulasz wyszedł obłędny! najlepszy nawet na drugi dzień :)))

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:01

      Super, że gulasz smakuje i zupełnie się zgadzam, że drugiego dnia jest jeszcze smaczniejszy 🙂

  14. Jaga
    18 stycznia 2017 / 14:40

    Robi się prawie sam a smakuje nieziemsko 🙂 polecam niezdecydowanym 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2017 / 1:06

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Ania
    22 stycznia 2017 / 0:48

    Bardzo smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:29

      Miło mi, że posmakował 🙂

  16. M.
    8 lutego 2017 / 23:14

    Gulasz jest super, dzieki!

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:11

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Izabela
    16 marca 2017 / 0:39

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      17 marca 2017 / 0:18

      Super, że posmakował 🙂

  18. Marianna
    12 czerwca 2017 / 11:12

    Super przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2017 / 0:56

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  19. Justa
    22 sierpnia 2017 / 20:05

    Mniam super przepis 🙂 jakbym cofnęła sie do kuchni u mamusi 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2017 / 23:19

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Malwina
    23 sierpnia 2017 / 12:23

    Wspaniały gulasz a niestety pogoda już taka że trzeba sięgać po rozgrzewajace dania 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2017 / 23:41

      Niestety pogoda nie rozpieszcza, ale porcja dobrego gulaszu skutecznie poprawi nastrój 😉

  21. Mija
    16 października 2017 / 13:58

    Wygląda pysznie a czy da radę z mąką bezglutenową?

    • Marta
      Autor
      16 października 2017 / 19:17

      Pewnie, robię z mąką gryczaną i pasuje idealnie 🙂

  22. Pati
    12 grudnia 2017 / 10:29

    Super przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2017 / 11:41

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. 9 lutego 2018 / 17:07

    Działa. Facet sobie poradził z przepisem i jest pysznie.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2018 / 23:15

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  24. Daria
    25 marca 2018 / 22:53

    Pyszota polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:59

      Super, że posmakowało 🙂

  25. Melcia
    27 sierpnia 2018 / 12:53

    jakie to dobre 🙂 cebuli się bałam.. ale cała się jakoś rozpuściła? w każdym razie zaginęła w sosie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2018 / 23:35

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  26. Anita
    17 września 2018 / 14:27

    Gulasz wyszedł pyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2018 / 15:26

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  27. madzia
    3 grudnia 2018 / 16:18

    Przepis jest super mięso delikatne i dobrze doprawione pozdrawiam, Madzia

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2018 / 23:25

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:55

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  28. Beata
    9 listopada 2019 / 9:20

    Wyszło super ❤️

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2019 / 1:50

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Pozostaw odpowiedź Sylunia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
1 + 28 =