Jabłka pieczone pod delikatną bezą

Jeśli macie ochotę na błyskawiczny i prosty deser zapraszam na jabłka zapiekane pod delikatną bezą. Dodatek francuskiego ciasta powoduje, że deser wyglądem przypomina babeczkę i idealnie zaskoczy Waszych gości : )  


Jabłka pieczone pod bezą
Składniki (6 sztuk):

  • 6 małych jabłek
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru (polecam minimum podwoić tą ilość)
  • szczypta soli
  • cynamon ok. szczypty na sztukę
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
  • żółtko + łyżka mleka
  • opcjonalnie ulubiona konfitura

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Płaty ciasta francuskiego kroimy w prostokąt, a następnie składamy w kwadraty (jeśli używacie mrożonego np. Frosta należy je wcześniej rozmrozić ok. 10 min.) i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na muffinki (u mnie z 6 otworami). Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i przekładamy cząstki jabłka. Możemy dodać łyżkę naszej ulubionej konfitury. Oprószamy cynamonem do smaku. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę na bezy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Kiedy jabłka są już podpieczone, przekładamy łyżką naszą masę, tworząc keksy z białkowej piany. Zapiekamy przez kolejne 8 minut.

Smacznego : )

 


Pieczone jabłka w cieście francuskim
 


Jabłka w cieście francuskiem zapieczone pod bezą

Inspiracja gzikipyry.pl ; )

Komentarzy: 18

  1. 4 lutego 2013 / 10:23

    Fajny pomysł:) i ładnie wygląda:)

  2. 4 lutego 2013 / 10:33

    bardzo fajny pomysł:) wygląda rewelacyjnie:) też lubię bardzo bezy:)

  3. 4 lutego 2013 / 10:57

    Uwielbiam jabłka a w tej wersji wyglądają bardzo kusząco:)

  4. Marta
    Autor
    4 lutego 2013 / 10:59

    Dziękuję! polecam, bo są szybkie i proste w przygotowaniu 🙂

  5. 4 lutego 2013 / 11:58

    Wyglądają rewelacyjnie, wszystkie elementy, które uwielbiam, a już pieczone jabłka…mmmm pycha:)

  6. Marta
    Autor
    4 lutego 2013 / 12:14

    Bardzo smaczne 🙂

  7. 4 lutego 2013 / 17:58

    Marto trafiłaś w moje smaki, wprost uwielbiam połączenie jabłek i bezy ! Wspaniałe, cudne ciasteczka 🙂

  8. Marta
    Autor
    4 lutego 2013 / 18:09

    Dziękuję, polecam przygotować 🙂

  9. Marta
    Autor
    4 lutego 2013 / 22:15

    Dziękuję 😀

  10. 4 lutego 2013 / 23:16

    pomysłowe:)
    Ps. kolejna edycja „gotowanie za głosowanie” już trwa:)

  11. Marta
    Autor
    4 lutego 2013 / 23:25

    I smaczne 😀 zaraz pędzę zagłosować 😀

  12. Arleta
    13 lutego 2016 / 23:23

    Pychota! 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:52

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Majka
    6 września 2016 / 18:53

    Pyszniutki deser 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:23

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Elwira
    31 stycznia 2018 / 0:06

    Pycha i proste do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:51

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

Skomentuj Beti K Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 30 =