Jajko w koszulce krok po kroku

Przygotowanie jajka w koszulce, czyli jajka gotowanego w wodzie bez skorupki, zawsze kojarzyło mi się z tą tajemną częścią sztuki kulinarnej ; ) Na szczęście skomplikowany proces przygotowania to tylko pozory, a praktyka jak zawsze pozwala szybko dojść do wprawy ; ) Idealne jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko przy jednocześnie płynnym żółtku. Jajko w koszulce świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Polecam!!!


Jajko w koszulce

Jajko w koszulce krok po kroku

Składniki:

• jajko (temp. pokojowa)
• 1 litr wody
• 2 łyżki octu z białego wina

Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 łyżki octu, wymieszać. Jajko delikatnie rozbić i przelać do niewielkiem miseczki lub szklanki. Trzonkiem łyżki szybko mieszać wodę tworząc mały wir, a w jego środek z niewielkiej wysokości wlać przygotowane w miseczce jajko. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty. Białko powinno być ścięte, ale żółtko nadal płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.

Smacznego!


Jajko w koszulce przepis


Jak zrobić jajko w koszulce




Jajko w koszulce jak zrobić

Komentarzy: 16

  1. Aga
    25 września 2018 / 11:40

    Co za zdjęcia aż slinka cieknie! cudowne śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:58

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    25 września 2018 / 12:18

    O tak, jajko w koszulce u awokado – to wspaniałe połączenie 🤪

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:58

      My też uwielbiamy i jemy do znudzenia 😀

  3. Ewa
    25 września 2018 / 13:04

    Ja robie tak z gotowanym bo takiego w koszulce po prostu nie umiem 🙂 kiedys probowalam ale cale mi sie rozplywa…

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:58

      Nie poddawaj się 🙂 początki bywają różne, ale z każdą próbą będzie lepiej 😀

  4. Malwina
    25 września 2018 / 14:36

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:59

      🙂 🙂 🙂

  5. Anula
    25 września 2018 / 15:25

    Zjadłabym taka kanapeczkę 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 22:59

      Polecam! 🙂

  6. Anita
    25 września 2018 / 21:13

    Awokado i jajko najlepsze połączenie 💚

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 23:02

      Zdecydowanie 🙂

  7. 2 października 2018 / 16:03

    Wygląda smakowicie! Szczególnie to rozlewające się żółtko na zielonym awokado. Niby prosty przepis, a jak zachęca 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2018 / 23:12

      Bardzo mi miło, zapraszam do wypróbowania 🙂

  8. Beata
    10 listopada 2019 / 21:26

    Przepis wypróbowany i moje pierwsze jajko w koszulce wyszło super 👌 😁 także teraz zagości na stałe w moim menu 😁

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Ogromnie się cieszę i gratuluję 🙂

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 24 =