Kontakt

blog kulinarny

Babka gotowana zebra

Moje dzieci uwielbiają proste wypieki, najlepiej bez żadnych dodatków w postaci kremów, czy polew : ) Babki idealnie wpisują się w ten klimat, a ich zaletą jest również prostota i szybkość przygotowania. Babka gotowana wychodzi bardzo miękka i wilgotna, do zrobienia bez użycia piekarnika : ) Polecam!!


babka gotowana przepis


Składniki:

  • 200g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% (temp. pokojowa)
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 5 jajek wielkość L – oddzielnie żółtka i białka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
  • 3 łyżki wrzątku

Kakao zalać 3 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać. Miękką margarynę i śmietankę zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym na jasny, puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek i dodawać kolejno do maślanego kremu, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodawać do masy i zmiksować. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta. Całość podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z wodą. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną. Następnie przekładać do formy na przemian łyżkę jasnego i ciemnego ciasta, do wykorzystania całości. Formę przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką od patelni jeśli macie akurat taki rozmiar i wstawić do dużego garnka napełnionego wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy na babkę. Babkę gotować na niedużym ogniu przez 100 minut od momentu zagotowania się wody. Po upływie tego czasu wyjąć formę z babką z garnka. Zdjąć folię aluminiową i przykryć ściereczką. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć z formy na talerz.

Smacznego!


Babka gotowana zebra

Inspiracja “Przyślij przepis”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 września, 2018
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta bez pieczenia

14 komentarzy

  1. Aga

    Babki też lubimy gotowanej wieki nie robiłam 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że będzie okazja, aby to zmienić 🙂

  2. Majka

    Nie miałam nigdy okazji robić takiej babki. Muszę to nadrobić. Piękne zdjęcia 😒❤️

    1. Marta

      Pamiętam moje pierwsze podejście, nie dość, że spaliłam garnek to jeszcze “zatopiłam” babkę (nie wiem nadal jak to możliwe w tym samym czasie 😉 Ale na szczęście się nie poddałam, bo babka gotowana jest super, wilgotna i lekka 🙂

  3. Nadia

    Pysznie się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  4. Martyna

    Uwielbiam babki choć piekłam do tej pory tylko na Wielkanoc ale Twoja ładnie się wpasowała w jesienny klimat więc chyba się skuszę 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Roz

    Moja pierwsza babka gotowana i jest rewelacyjna 🙂 o wiele fajniejsza od piaskowych taka mocniej wilgotna 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  6. Iwona

    Wspaniała właśnie zajadamy się do kawki pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Super, smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 − 9 =


Top