Kontakt

blog kulinarny

Kanelsnegle, czyli duńskie bułeczki cynamonowe

Chyba nie dam rady zliczyć ile razy piekłam bułeczki cynamonowe, a tym bardziej ile razy je jadłam ; ) Chętnie przygotowuję ich każdą możliwą odsłonę, więc tym razem mam dla Was wersję duńską tzw. Kanelsnegle. To co je wyróżnia, to bardziej wytrawne ciasto, choć w połączeniu ze słodkim nadzieniem nadal otrzymujemy wersję deserową. Koniecznie wypróbujcie!


Kanelsnegle przepis


Składniki (12 bułeczek):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml pełnego mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • 400 g mąki
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru trzcinowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać olej, cukier, sól i 1 łyżkę cynamonu, cały czas energicznie mieszając. Przełożyć do misy miksera i stopniowo dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu podwojenia objętości. Pozostały cynamon zmiksować z miękkim masłem i cukrem trzcinowym.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 40×50 cm, a następnie rozsmarować przy pomocy szpatułki cynamonowe nadzienie. Zrolować wzdłuż krótszego boku i pokroić na 12 kawałków. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok 12-15 minut.  Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!


Kanelsnegle duńskie bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Zawijańce cynamonowe przepis

Duńskie bułeczki cynamonowe

Inspiracja “Wszystkie poranki świata”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 września, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Dania dla dzieci, Drożdżowe, Drożdżówki

8 komentarzy

  1. Majka

    Ależ one piękne i zgrabne 😍 Widzę je z kubkiem kakao 🍵

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 do kakao idealne!

  2. Ewela

    Fajne, trochę bardziej śniadaniowe przez to słone ciasto niż do kawki ale dzieci zadowolone bedą do śniadaniówki 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 do śniadaniówki w sam raz 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  3. Malwina

    Bułeczki są świetne bardzo lubię Twoje drożdżowe wypieki bo zawsze mi wychodzą 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 − 16 =


Top