Kanelsnegle, czyli duńskie bułeczki cynamonowe

Chyba nie dam rady zliczyć ile razy piekłam bułeczki cynamonowe, a tym bardziej ile razy je jadłam ; ) Chętnie przygotowuję ich każdą możliwą odsłonę, więc tym razem mam dla Was wersję duńską tzw. Kanelsnegle. To co je wyróżnia, to bardziej wytrawne ciasto, choć w połączeniu ze słodkim nadzieniem nadal otrzymujemy wersję deserową. Koniecznie wypróbujcie!


Kanelsnegle przepis

Składniki (12 bułeczek):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml pełnego mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • 400 g mąki
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru trzcinowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać olej, cukier, sól i 1 łyżkę cynamonu, cały czas energicznie mieszając. Przełożyć do misy miksera i stopniowo dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu podwojenia objętości. Pozostały cynamon zmiksować z miękkim masłem i cukrem trzcinowym.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 40×50 cm, a następnie rozsmarować przy pomocy szpatułki cynamonowe nadzienie. Zrolować wzdłuż krótszego boku i pokroić na 12 kawałków. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok 12-15 minut.  Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!


Kanelsnegle duńskie bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Zawijańce cynamonowe przepis

Duńskie bułeczki cynamonowe

Inspiracja „Wszystkie poranki świata”

Komentarzy: 14

  1. Majka
    12 września 2018 / 13:51

    Ależ one piękne i zgrabne 😍 Widzę je z kubkiem kakao 🍵

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 23:37

      Dziękuję 🙂 do kakao idealne!

  2. Ewela
    12 września 2018 / 19:21

    Fajne, trochę bardziej śniadaniowe przez to słone ciasto niż do kawki ale dzieci zadowolone bedą do śniadaniówki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 23:37

      Super 🙂 do śniadaniówki w sam raz 🙂

  3. Aga
    12 września 2018 / 21:54

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 23:38

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  4. Malwina
    13 września 2018 / 23:13

    Bułeczki są świetne bardzo lubię Twoje drożdżowe wypieki bo zawsze mi wychodzą 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2018 / 13:28

      Bardzo mi miło 🙂 Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      27 września 2018 / 0:56

      Dziękuję bardzo 🙂

  5. Ania
    2 marca 2019 / 11:57

    Wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 18:19

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Natalia M.
    25 czerwca 2023 / 23:17

    Jak dla mnie, to za dużo soli. Może komuś takie przypadną do gustu, ale dla mnie ta słoność jest zbyt wyczuwalna, a ciasto nieco za twarde.

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2023 / 16:10

      Tak, to ich znak rozpoznawczy, który odróżnia je od bardziej znanych w Polsce bułeczek cynamonowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 28 =