Ciasteczka owsiane czeko-śliwka

Ciasteczka owsiane to bardzo zdrowa i pyszna przekąska do zabrania w podróż lub do pracy. Zawierają dużą ilość błonnika oraz witamin z grupy B. Są także źródłem złożonych węglowodanów, więc dostarczają energię stopniowo, dzięki czemu są idealne również w diecie dzieci i sportowców. Śliwki nadają słodkiego i orzeźwiającego akcentu, a dodatkowo działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na trawienie. Polecam!!!


Ciasteczka owsiane czekośliwka

Składniki na 9 ciasteczek:

• 90 g płatków owsianych (bezglutenowych)
• 35 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 35 g orzechów pekan
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 30 ml płynnego oleju kokosowego
• 30 ml syropu klonowego
• 200 g śliwek
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i ½ łyżki ciepłej wody (opcjonalnie 1 jajko)
• 20 g surowej czekolady

Zmielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Płatki owsiane wymieszać z mąką, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce połączyć olej, syrop klonowy oraz zmiksowane blenderem na gładki mus śliwki. Dodać napęczniałe siemię lniane, wymieszać. Dodać połączone suche składniki i całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę formując ciasteczka. Na wierzchu ułożyć posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.

Smacznego!


Ciasteczka owsiane bez cukru

Komentarzy: 24

  1. Majka
    10 września 2018 / 13:15

    Twoje ciasteczka to biorę nawet w ciemno. Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 11:09

      Jak miło zacząć dzień od takich komentarzy 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂

      • Majka
        12 września 2018 / 13:45

        Spieszę z wieścią, że podwójna porcja konieczna 😍 Są wspaniałe ❤️

        • Marta
          Autor
          12 września 2018 / 23:36

          To wspaniała wiadomość, że tak posmakowały 🙂 🙂 🙂

  2. Ewa
    10 września 2018 / 13:26

    Wyglądają pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 11:09

      Dziękuję i polecam! 🙂

  3. Aga
    10 września 2018 / 16:03

    Wspaniale 👌🏻

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 11:09

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  4. Zuza
    10 września 2018 / 19:17

    Są pyszne polecam od razu podwójną porcję 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 11:10

      Ekstra, że posmakowały 🙂

  5. Seba
    11 września 2018 / 12:28

    Super 🙂 nie jestem fanem śliwek ale ciasteczka robią robotę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2018 / 11:10

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. Qlka
    14 września 2018 / 13:02

    PRZEPYSZNE!

    • Marta
      Autor
      17 września 2018 / 13:30

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Natalia
    9 października 2018 / 18:18

    Super ciacha jedna porcja to dla nas za mało 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:33

      Powtórka konieczna 🙂 🙂 🙂

  8. 6 marca 2019 / 15:26

    Śliwki to ja uwielbiam, więc chętnie wypróbuję ich również w tej formie

    • Marta
      Autor
      6 marca 2019 / 22:51

      Polecam, pycha 🙂

  9. Agata
    23 sierpnia 2019 / 12:35

    Ciasteczka są przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:29

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  10. daga
    17 września 2019 / 15:00

    O jezu wyglądają wspaniale !! I jeszcze zdrowy skład 😀 jutro na pewno zrobię 😍

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 18:43

      Bardzo dziękuję, daj znać jak posmakowały 🙂

  11. Agnieszka
    17 września 2019 / 18:17

    Czy olej kokosowy można tu zastąpić np. oliwą z oliwek?

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 18:46

      Oliwa z oliwek raczej nie, nie nadaje się do wysokich temp. i zmieni smak, może lepiej sprawdzi się olej rzepakowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 8 =