Przygotowanie jajka w koszulce, czyli jajka gotowanego w wodzie bez skorupki, zawsze kojarzyło mi się z tą tajemną częścią sztuki kulinarnej ; ) Na szczęście skomplikowany proces przygotowania to tylko pozory, a praktyka jak zawsze pozwala szybko dojść do wprawy ; ) Idealne jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko przy jednocześnie płynnym żółtku. Jajko w koszulce świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Polecam!!!

Jajko w koszulce krok po kroku
Składniki:
• jajko (temp. pokojowa)
• 1 litr wody
• 2 łyżki octu z białego wina
Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 łyżki octu, wymieszać. Jajko delikatnie rozbić i przelać do niewielkiem miseczki lub szklanki. Trzonkiem łyżki szybko mieszać wodę tworząc mały wir, a w jego środek z niewielkiej wysokości wlać przygotowane w miseczce jajko. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty. Białko powinno być ścięte, ale żółtko nadal płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Smacznego!




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 września, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Do kanapek, Śniadania i kolacje, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność
Co za zdjęcia aż slinka cieknie! cudowne śniadanie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
O tak, jajko w koszulce u awokado – to wspaniałe połączenie 🤪
My też uwielbiamy i jemy do znudzenia 😀
Ja robie tak z gotowanym bo takiego w koszulce po prostu nie umiem 🙂 kiedys probowalam ale cale mi sie rozplywa…
Nie poddawaj się 🙂 początki bywają różne, ale z każdą próbą będzie lepiej 😀
Pyszności 🙂
🙂 🙂 🙂
Zjadłabym taka kanapeczkę 🙂
Polecam! 🙂
Awokado i jajko najlepsze połączenie 💚
Zdecydowanie 🙂
Wygląda smakowicie! Szczególnie to rozlewające się żółtko na zielonym awokado. Niby prosty przepis, a jak zachęca 🙂
Bardzo mi miło, zapraszam do wypróbowania 🙂
Kontakt