Kontakt

blog kulinarny

Jajko w koszulce krok po kroku

Przygotowanie jajka w koszulce, czyli jajka gotowanego w wodzie bez skorupki, zawsze kojarzyło mi się z tą tajemną częścią sztuki kulinarnej ; ) Na szczęście skomplikowany proces przygotowania to tylko pozory, a praktyka jak zawsze pozwala szybko dojść do wprawy ; ) Idealne jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko przy jednocześnie płynnym żółtku. Jajko w koszulce świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Polecam!!!


Jajko w koszulce

Jajko w koszulce krok po kroku


Składniki:

• jajko (temp. pokojowa)
• 1 litr wody
• 2 łyżki octu z białego wina

Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 łyżki octu, wymieszać. Jajko delikatnie rozbić i przelać do niewielkiem miseczki lub szklanki. Trzonkiem łyżki szybko mieszać wodę tworząc mały wir, a w jego środek z niewielkiej wysokości wlać przygotowane w miseczce jajko. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty. Białko powinno być ścięte, ale żółtko nadal płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.

Smacznego!


Jajko w koszulce przepis


Jak zrobić jajko w koszulce




Jajko w koszulce jak zrobić



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 września, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Do kanapek, Śniadania i kolacje, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

14 komentarzy

  1. Aga

    Co za zdjęcia aż slinka cieknie! cudowne śniadanie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    O tak, jajko w koszulce u awokado – to wspaniałe połączenie 🤪

    1. Marta

      My też uwielbiamy i jemy do znudzenia 😀

  3. Ewa

    Ja robie tak z gotowanym bo takiego w koszulce po prostu nie umiem 🙂 kiedys probowalam ale cale mi sie rozplywa…

    1. Marta

      Nie poddawaj się 🙂 początki bywają różne, ale z każdą próbą będzie lepiej 😀

  4. Malwina

    Pyszności 🙂

  5. Anula

    Zjadłabym taka kanapeczkę 🙂

  6. Anita

    Awokado i jajko najlepsze połączenie 💚

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  7. Wygląda smakowicie! Szczególnie to rozlewające się żółtko na zielonym awokado. Niby prosty przepis, a jak zachęca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, zapraszam do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 12 =


Top