Jak zrobić tort bezowy number cake

Na blogu znajdziecie już przepis na Tort Number Cake, jednak tym razem przedstawiam go Wam w jeszcze prostszej odsłonie. Zamiast kruchego ciasta do przygotowania cyfry użyłam bezowego spodu. Tort jest równie pyszny, słodycz bezy i śmietankowego kremu została przełamana świeżymi owocami, choć możliwości dekoracji są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią : ) U nas ulubione owoce i drobne słodkości sprawdziły się idealnie. Polecam!!!

Tort number cake

Tort bezowy Number Cake

Składniki na bezową cyfrę:

  • 3 białka (z jajek wielkości L)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i błyszcząca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny rozcierając masę między palcami). Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ołówkiem narysować zarys dowolnej cyfry, wyłożyć masę bezową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (termoobieg) i piec kolejne 90 minut. Beza może się lekko zarumienić i delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki do dekoracji tortu:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g schłodzonego mascarpone (można pominąć)
  • owoce: truskawki, maliny, borówki; mini biszkopty, rurki waflowe, kinder bueno

Schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i schłodzonym mascarpone (jeśli używamy). Gotowy krem przełożyć na wystudzoną bezę. Udekorować owocami i słodyczami.

Smacznego!

Prosty tort
Tort beżowy cyfra
Tort beżowy cyfra jak zrobić

Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram

Komentarzy: 16

  1. Aga
    18 czerwca 2021 / 10:23

    Przepiękny!!!

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:12

      Dziękuję 🙂

  2. Michalina
    18 czerwca 2021 / 10:37

    Muszę się w końcu przełamać do bezy bo wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:12

      Polecam 🙂

  3. Magda
    18 czerwca 2021 / 13:04

    Wspaniały tort 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:12

      Dziękuję 🙂

  4. Kasik
    18 czerwca 2021 / 13:38

    Cudo na pewno skorzystam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:12

      Super 😀

  5. Ania
    18 czerwca 2021 / 14:11

    Genialny pomysł 🙂 Nie mam w ogóle cierpliwości do tradycyjnych tortów, więc jak dla mnie bomba, a szykują nam się urodzinki 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:12

      W takim razie idealnie się złożyło 🙂

  6. Basia
    18 czerwca 2021 / 15:41

    Śliczny 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:13

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  7. Majka
    18 czerwca 2021 / 18:22

    Cudo 🥰 Wszystkiego najsłodszego dla panienki 🎁🎂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:13

      Bardzo dziękujemy! 🙂 <3

  8. Magda
    20 czerwca 2021 / 17:26

    Mój nie wyszedł tak ładnie ale pyszny i jubilatka zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2021 / 11:39

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 16 =