Tort Number Cake

Number Cake czyli torcik z kruchego ciasta, jest bardzo prosty do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie. Idealny również dla dzieci, które nie przepadają za klasycznymi, ciężkimi tortami z dużą ilością kremu. Do przygotowania nie potrzebujecie specjalnej formy, cyfry wycinamy korzystając z przygotowanych szablonów (np. takich), wydrukowanych na kartce A4 lub innym formacie, na którym nam zależy : ) Polecam!!!

Tort Number Cake

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 250 g zimnego masła masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • szczypta soli

Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę migdałową lub zmielone migdały, pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać szybko nożem do czasu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, jajko, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii i szybko zagnieść ciasto (korzystam z z robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i przełożyć do schłodzenia w lodówce przez około 60 minut. Następnie podzielić na 4 równe części. Pierwszą rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość około 4 mm, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Delikatnie przenieść na dużą blachę (od piekarnika). Ostrym nożem lub żyletką wyciąć w cieście wydrukowaną cyfrę. Tak samo przygotować pozostałe blaty kruchego ciasta Każda cyfra musi być wycięta podwójnie. Ponownie schłodzić w lodówce (razem z blachą) przez ok. 60 minut. Ciasto, które zostanie po wycięciu każdej cyfry można wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek np. do ozdoby ciasta lub zamrozić. Przed pieczeniem nakłuć schłodzone ciasto w kilku miejscach widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszyło.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC (termoobieg). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 180ºC i piec przez około 13 – 16 minut lub do zarumienionych brzegów. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 900 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto, a następnie bardzo ostrożnie przykryć kolejnym kruchym blatem. Ponownie wyciskać krem. Dowolnie udekorować (np. owocami, bezikami, makaronikami, kwiatami), najlepiej krótko przed podaniem, aby śmietana nie rozpuściła dekoracji.

Smacznego!

Uwaga: blaty kruche należy przełożyć kremem rano w dniu podania!

Tort Cyfry jak zrobić
Number Cake jak zrobić

Inspiracja

Komentarzy: 12

  1. Majka
    3 czerwca 2019 / 17:11

    Przepiękny 😍

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:18

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  2. Gabi
    4 czerwca 2019 / 13:10

    Cudowny ❤️

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:18

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Halina
    4 czerwca 2019 / 13:54

    Wyszedł przepięknie !

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:18

      Dziękuję 🙂

  4. Monika
    4 czerwca 2019 / 16:26

    Wspaniały tort 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:17

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Dusia
    4 czerwca 2019 / 19:30

    Pięknie wyglada tez lubię takie lżejsze torciki bez masy zwłaszcza przy takiej pogodzie …

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:17

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  6. Ania
    2 lipca 2019 / 13:13

    Wspaniały torcik zrobiłam i ja 🙂 opis krok po kroku i mamy sukces bardzo bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:27

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 15 =