Jogurtowiec

Jogurtowiec, znany również jako jogurtownik, to jeden ze smaków dzieciństwa : ) Kojarzy mi się z takim oszukanym sernikiem, bo pomimo podobieństw nie zawiera dodatku sera ; ) Bardzo kremowy, śmietankowy, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, zachęcam, aby szybko to nadrobić. Polecam!!!


jogurtownik przepis

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 70 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • większa szczypta soli morskiej

Masło roztopić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, zagniatając mocno między palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić mocno przyciskając do dna (im mocniej będziemy ugniatać, tym ciasto będzie bardziej chrupiące po upieczeniu). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (góra-dół) i piec przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Masa jogurtowa:

  • 1 kg jogurtu greckiego (10%)
  • 40 g mąki
  • 230 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 140 g kwaśnej śmietany
  • 2 brzoskwinie lub 1 mango

Jogurt krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodać kolejno mąkę, cukier trzcinowy i szczyptę soli, mieszając tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku i kwaśną śmietanę, delikatnie zmiksować do połączenia. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie lub mango i wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony spód. Wstawić do rozgrzanego do 220 C (góra-dół) piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut lub do czasu, gdy boki będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący (u mnie zajęło to 70 minut). Wyjąć z piekarnika i odstawić na jakiś czas do stężenia. W tym czasie przygotować masę śmietankową.

Masa śmietankowa:

  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 40 g cukru pudru

Cukier puder przesiać do śmietany i wymieszać na gładką masę. Przelać na jogurtowiec i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 150 C góra-dół) na 5 minut. Wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!


sernik na jogurtach przepis


sernik na serkach przepis


jogurtowiec przepis

Przepis z książki „Lubię. Atlas z przepisami”

Komentarzy: 47

  1. 2 lipca 2017 / 10:28

    Uwielbiam, jest taki cudownie delikatny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:23

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:23

      Bardzo dziękuję <3

  2. Ela
    2 lipca 2017 / 11:25

    Jak chmurka ❤️❤️

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:27

      🙂 🙂 🙂

  3. Michasia
    2 lipca 2017 / 12:43

    Wyglada idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:27

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Gaba
    2 lipca 2017 / 13:43

    Mniaaaaaaam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:28

      Dziękuję 🙂

  5. Majka
    2 lipca 2017 / 14:20

    ♥♥♥ Po prostu cudowny♥♥♥

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Anita
    2 lipca 2017 / 14:26

    Mój ideał!!!

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:28

      <3

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:28

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:29

      Proszę się częstować 🙂

  7. Reba
    2 lipca 2017 / 19:47

    Co za okazałe ciasto! Bede robić na moje urodziny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:30

      Życzę smacznego i przesyłam najlepsze życzenia 🙂

  8. Mari
    3 lipca 2017 / 0:36

    Super wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:30

      Dziękuję 🙂

  9. Tasha
    3 lipca 2017 / 10:55

    Właśnie pochłonęłam kawałeczek a moze i kawał na śniadanie … poezja!!!! Najlepszy jaki jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2017 / 10:01

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  10. Suzi
    3 lipca 2017 / 14:25

    Ale pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2017 / 10:01

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  11. 4 lipca 2017 / 8:05

    Jejku jak pysznie wygląda!! Muszę go zrobić! Pozdrawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2017 / 10:02

      Koniecznie, jest pyszny! pozdrawiam 🙂

  12. Suzi
    5 lipca 2017 / 9:02

    Idealny choć musiałam piec dłużej bo mam piekarnik gazowy 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2017 / 14:00

      Super, że posmakował 🙂 piekarnik piekarnikowi nierówny, więc czas pieczenia często jest opcjonalny 🙂

  13. Magda
    10 lipca 2017 / 16:49

    Wyszedł pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:15

      Super, że posmakował 🙂

  14. Dusia
    14 lipca 2017 / 15:09

    Genialny! Dosłownie zniknął ze stołu 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:02

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  15. Jolka
    11 sierpnia 2017 / 11:46

    Cudowne ciasto! smakuje zupełnie jak sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      12 sierpnia 2017 / 0:01

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  16. M.G.
    1 października 2017 / 23:57

    Wyszedł idealnie goście zachwyceni bardzo dziękuję 🙂

  17. Jaga
    19 listopada 2018 / 0:32

    Bardzo dobry 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:07

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  18. Gusia
    28 stycznia 2021 / 12:46

    Czy można użyć jogurtu z niższa zawartością tłuszczu? Np 2-3%?

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2021 / 13:03

      Tak, tylko ważne, aby jogurt był gęsty 🙂

      • Gusia
        28 stycznia 2021 / 17:25

        Dziękuję serdecznie! 🙂 jutro będę piekła i umieram z ciekawości jak wyjdzie 🙂

        • Marta
          Autor
          29 stycznia 2021 / 11:43

          Życzę smacznego 🙂

  19. Lisa
    31 października 2021 / 11:46

    Pyszne ciasto ❤️

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2021 / 16:24

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  20. Monika
    3 lutego 2023 / 15:02

    Czy można dodać brzoskwinie z puszki zamiast świeżych owoców?

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:46

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 18 =