Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Kaiserschmarrn to omlet cesarski pochodzący z Austrii, standardowo kojarzony zapewne z wyjazdem na narty, ale nie widzę przeciwwskazań, aby zajadać się nim przez cały rok… ; ) Jak dla mnie idealny na drugie śniadanie, przypomina mi puszystego racucha z dodatkiem rodzynek. Przepis z książki “Przepisy na 4 pory roku”. Polecam!


Kaiserschmarrn

Składniki :

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki śmietanki 36 %
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • garść rodzynek
  • masło + oliwa z oliwek do smażenia
  • powidła lub mus jabłkowy do podania

Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodać do ubitych białek. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników (ciasto powinno zachować puszystość). Na koniec dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Smażyć na średnim ogniu, gdy spód będzie przypieczony, przewrócić na drugą stronę, a następnie podzielić łopatką na kawałki. Udekorować cukrem pudrem. Podawać z powidłami lub musem.

Smacznego : )


Kaiserschmarrn przepis

Komentarzy: 22

  1. Natasza
    16 kwietnia 2015 / 15:44

    Uwielbiam, na stoku pozycja obowiązkowa 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:46

      Zdecydowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:46

      Dziękuję 🙂

  2. Ania
    16 kwietnia 2015 / 15:57

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Basia
    16 kwietnia 2015 / 16:16

    Żeby mi tak ktoś podał takie śniadanie… 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:46

      Podane zawsze najlepiej smakuje:)

  4. 17 kwietnia 2015 / 8:57

    chodzi za mną od jakiegoś czasu ten omlet i kusi i kusi.. 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:47

      Mam nadzieję, że tym razem dasz się skusić! 😀

  5. isia87
    17 kwietnia 2015 / 14:18

    Wow, ale pyszne śniadanie 🙂 dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:47

      Bardzo proszę 🙂

  6. Maria
    17 kwietnia 2015 / 16:38

    Pysznie danie, wcześniej nie slyszałam, bo na nartach nie jeżdzę, ale teraz na pewno będzie czesto na nasze śniadania 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:48

      Bez nart też warto spróbować, bo jest bardzo smaczny 🙂

  7. Magda
    17 kwietnia 2015 / 19:59

    Bardzo fajny przepis, omlet wyszedł mi równie pulchny i puszysty, czego najbardziej sie obawiałam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:48

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Dusia
    17 kwietnia 2015 / 23:46

    Fajny przepis, jutro powtórka na śniadanko, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 kwietnia 2015 / 9:10

      Życzę smacznego 🙂

  9. Asia
    18 kwietnia 2015 / 12:14

    Wspaniale podane 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. 18 kwietnia 2015 / 16:02

    takiego jeszcze nie robiłam, wygląda smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:46

      Bardzo smaczny i prosty do przygotowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
4 + 10 =