Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka to jedno z najpopularniejszych, szwedzkich ciast czekoladowych. Od razu wiedziałam, że przypadnie mi do gustu, bo w smaku znajduje się gdzieś pomiędzy brownie i sufletem ; ) Bez dodatku mąki, więc czekoladowy smak jest bardzo intensywny! To jedno z tych ciast, gdzie jeden kawałek zaspokoi nawet moje potrzeby ; ) Oryginalny szwedzki przepis tutaj. Gorąco polecam!!!


Kladdkaka szwdzkie ciasto czekoladowe

Składniki (tortownica o średnicy 22-25cm):

  • 250 g masła
  • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
  • 100 ml mocnej kawy lub espresso (ew. wody)
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 175 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku, na niewielkim ogniu roztopić masło wraz z posiekaną czekoladą. Wymieszać. Kiedy całość będzie roztopiona i gładka, dodać kawę, wymieszać i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (ok. 4-5 minut). Do ubitych jajek dodać czekoladową masę i wymieszać szpatułką. Dodać szczyptę soli. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem z tortownicy przestudzić ciasto. Najlepiej po ostudzeniu w formie przełożyć je na co najmniej kilka godzin do lodówki ; ) Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Kladdkaka ciasto czekoladowe


Kladdkaka


Kladdkaka szwedzkie ciasto


Kladdkaka swedish chocolate cake

Komentarzy: 30

  1. Gonia
    18 kwietnia 2015 / 12:15

    Zapisuję do wykorzystania, wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:44

      Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Ala
    18 kwietnia 2015 / 13:56

    Zrobię na pewno!!!:)

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:45

      Polecam 🙂

  3. 18 kwietnia 2015 / 14:51

    podoba mi się ono! 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:46

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Kasis
    18 kwietnia 2015 / 22:58

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:46

      Dziękuję 🙂

  5. amela
    19 kwietnia 2015 / 15:44

    Wyglada mega pyszka, chetnie bym skosztowala:)

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:46

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Irka
    20 kwietnia 2015 / 12:28

    Mega pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2015 / 12:47

      Miło mi, że smakowało 🙂

  7. 20 kwietnia 2015 / 13:28

    Uwielbiam ciasta czekoladowe, więc z pewnością wypróbuję;)

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2015 / 8:58

      Daj proszę znać jak smakowało 😀

  8. malwaaa
    20 kwietnia 2015 / 14:11

    I cóż że ze Szwecji jak takie pyszne! czekoladowelove <3

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2015 / 8:59

      Czekolada górą 🙂

  9. Karolina
    20 kwietnia 2015 / 19:41

    Uwielbiam, nie wiedziałam, że całkiem prosto można je zrobić w domu 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2015 / 8:59

      Bardzo prosto! 🙂

  10. 20 kwietnia 2015 / 22:21

    zrobię dla mojego, a co!
    już mu nawet powiedziałam 😀

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2015 / 8:59

      Czekam na wieści jak smakowało 🙂

  11. Dusia
    20 kwietnia 2015 / 23:00

    Fajny przepis, a ciacho pyszne, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2015 / 8:59

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:11

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. Justyna
    9 czerwca 2015 / 12:10

    Tak intensywnie czekoladowego ciacha jeszcze nie jadłam, poezja 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:43

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  13. Es
    19 lipca 2015 / 19:55

    Zamierzam wypróbować przepis! Wyglada pysznie! Mam pytanie czy piec w piekarniku na programie z termoobiegiem czy tradycyjne gora-dół?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2015 / 22:48

      Przepraszam, że dopiero odp. i mam nadzieję, że jeszcze zdążyłam 😉 Piekłam z termoobiegiem. Pozdrawiam i życzę smacznego, ciasto jest pyszne 🙂

  14. Ola
    11 października 2016 / 11:03

    Przepyszne ciasto na pewno je powtórzę 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2016 / 14:39

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 12 =