Karkówka babci


karkowkababci
Nic nie smakuje lepiej! Oczywiście smak, który pamiętam kiedy jadłam ją u babci jest niedościgniony ale tak już na pewno pozostanie ; ) Danie jest bardzo proste i może dzięki temu takie smaczne! Najlepiej smakuje z ziemniakami i pysznym sosem, niestety z drobnych problemów technicznych nie mogłam go wykonać więc podałam z pieczonymi ziemniaczkami ; ) Gorąco polecam!

Składniki:

  • mięso: karkówka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
  • bulion do podlania ok 750 ml
  • olej do podsmażenia

Mięso, pokrojone w plastry, doprawiamy do smaku i podsmażamy przez chwilę do zarumienienia się mięsa. Następnie zalewamy bulionem i próżymy do miękkości.

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. lila
    5 listopada 2011 / 17:18

    Pięknie wypeiczona, b. taką lubię. Właśnie ją przyrządzam, ale kurcze nie jest tak ślciznie rumaiana;/

  2. Mikrosfera@o2.pl
    4 grudnia 2011 / 12:35

    A przepis na sos do tego mięsa można prosić? 😉

  3. Marta
    Autor
    4 grudnia 2011 / 12:50

    Sosy zawsze robię na bazie tłuszczu, który wydziela duszone mięso, wystarczy, że zaklepiesz tą bazę (otrzymaną przez zalanie mięsa wodą przy duszeniu) wodą z mąką i ew. doprawisz do smaku, przeważnie dodaję jeszcze soli i pieprzu:)

  4. 9 września 2013 / 13:38

    Najlepszy przepis na karkowke, zawsze do niego wracam:)

  5. 24 grudnia 2013 / 9:38

    Najlepszy przepis, właśnie zaczynam robić na świąteczny obiad:-)

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2013 / 10:00

      Ja również uwielbiam 🙂 wszytskiego dobrego na Święta!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 2 =