Kontakt

blog kulinarny

Kluski leniwe z mascarpone

Kluski leniwe z mascarpone są delikatniejsze i bardziej deserowe w smaku od tradycyjnej wersji. Serek dodaje im kremowej postaci, a podanie ich w wersji podsmażanej z cukrem i cynamonem wydobywa głębię smaku. Są przepyszne, więc obowiązkowo musicie ich spróbować : ) Polecam!!!


Kluski leniwe
 


Składniki:

  • 430 g twarogu półtłustego
  • 120 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej

Twaróg i mascarpone rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać widelcem. Dodać mąkę i całość ponownie wymieszać widelcem. Przełożyć na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i uformować kształt długiego wałka. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w osolonym wrzątku (wyjąć z wody po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać od razu lub odłożyć na talerzu, aby odparowały i przygotować wg poniższej odsmażanej wersji : )

Do podania:

  • 15 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Masło roztopić na patelni. Dodać kluski leniwe i wymieszać, aby całe pokryły się masłem. Podsmażać przez chwilę a następnie dodać bułkę tartą z cynamonem i cukrem. Ponownie wymieszać i smażyć na złoty kolor, do czasu aż cukier się rozpuści i na kluskach utworzy się pyszna skorupka.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 maja, 2017
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Pierogi, Wegetariańskie

30 komentarzy

  1. Majka

    Dziś kurczak cytrynowy ale jutro w planie właśnie kluski leniwe, jakbyś czytała w moich myślach 😉 Z chęcią zrobię tę wersję ♡ Śliczne zdjęcie ♡

    1. Marta

      To się zgrałyśmy :))) bardzo dziękuję 🙂

  2. Joanna

    Genialny pomysł! uwielbiam odsmażane 🙂

    1. Marta

      Ja też 😉

  3. Kasia

    pysznie wygladaja 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  4. Aga

    Mniam !!! jutro robię 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

  5. Tasha

    Cudo ❤️❤️❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Kordian

    Świetne !

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Kinia

    Taki unowocześniony klasyk jestem na tak 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Moje dzieci uwielbiają leniwe, więc muszę spróbować tą wersję z mascarpone 🙂

    1. Marta

      Polecam, są pyszne 🙂

  9. leniwe-genialne kluseczki 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Joanna M.

    Kluski leniwe to moje dzieciństwo 🙂 A z mascarpone? Nie próbowałam, ale muszę spróbować.

    1. Marta

      Koniecznie, są pyszne 🙂

  11. Ania

    Muszę ich spróbować 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  12. Kinia

    Są przepyszne 🙂 najmłodszy się zajadał aż uszy się trzęsły 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  13. Pyszne ! 😀 Uwielbiam ten smak

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  14. quitelike

    Nie rozumiem. Z wagą w ręku dodawałam wszystkie składniki na ciasto, a po jego “ulepieniu” nie mogłam odkleić go od ręki. Dodałam trochę mąki, wrzuciłam do wrzątku, a po wyciągnięciu wyglądają strasznie. Nie mają gładkiej powierzchni tylko są pofalowane, nie ważne czy trzymam je krócej czy dłużej. Pomocy, co zrobiłam źle?

    1. Marta

      Składników nie mieszam ręką, tylko zawsze widelcem, bo ciasto rzeczywiście początkowo jest dość klejące. Podsypuję dopiero stolnicę przy formowaniu wałeczków i wtedy kiedy one “przyjmują” mąkę ze stolnicy nie ma problemu z zachowaniem kształtu, czy gładką powierzchnią. Oczywiście w zależności od rodzaju sera, mąki czy choćby wielkości jajek czasem będzie trzeba podsypać większą ilość mąki, ale mam nadzieję, że nie zrazi się Pani pierwszym niepowodzeniem 🙂

      1. maggoty

        chyba nie jestem stworzona do takich ciast, ravioli też mi kiepsko idzie. wychodzi na to, że nie podsypałam wystarczająco mąką : )

        1. Marta

          Proszę się nie poddawać, miałam podobnie jeśli chodzi o knedle 🙂 Długo walczyłam, zanim udało mi się je odpowiednio przygotować, to po prostu kwestia wprawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top