Kluski leniwe z mascarpone

Kluski leniwe z mascarpone są delikatniejsze i bardziej deserowe w smaku od tradycyjnej wersji. Serek dodaje im kremowej postaci, a podanie ich w wersji podsmażanej z cukrem i cynamonem wydobywa głębię smaku. Są przepyszne, więc obowiązkowo musicie ich spróbować : ) Polecam!!!


Kluski leniwe
 

Składniki:

  • 430 g twarogu półtłustego
  • 120 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej

Twaróg i mascarpone rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać widelcem. Dodać mąkę i całość ponownie wymieszać widelcem. Przełożyć na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i uformować kształt długiego wałka. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w osolonym wrzątku (wyjąć z wody po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać od razu lub odłożyć na talerzu, aby odparowały i przygotować wg poniższej odsmażanej wersji : )

Do podania:

  • 15 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Masło roztopić na patelni. Dodać kluski leniwe i wymieszać, aby całe pokryły się masłem. Podsmażać przez chwilę a następnie dodać bułkę tartą z cynamonem i cukrem. Ponownie wymieszać i smażyć na złoty kolor, do czasu aż cukier się rozpuści i na kluskach utworzy się pyszna skorupka.

Smacznego!

Komentarzy: 33

  1. Majka
    4 maja 2017 / 10:49

    Dziś kurczak cytrynowy ale jutro w planie właśnie kluski leniwe, jakbyś czytała w moich myślach 😉 Z chęcią zrobię tę wersję ♡ Śliczne zdjęcie ♡

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:13

      To się zgrałyśmy :))) bardzo dziękuję 🙂

  2. Joanna
    4 maja 2017 / 11:07

    Genialny pomysł! uwielbiam odsmażane 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:12

      Ja też 😉

  3. Kasia
    4 maja 2017 / 12:27

    pysznie wygladaja 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:12

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  4. Aga
    4 maja 2017 / 12:51

    Mniam !!! jutro robię 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:12

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

      • Aga
        5 maja 2017 / 18:27

        Pychotka 🙂 ciasto trochę mi się kleiło, ale dosłownie ociupeńkę podsypałam mąką przy formowaniu żeby nie przedobrzyć i wyszły świetnie, takie delikatne i bardziej dostojne niż zwykłe super!!!

  5. Tasha
    4 maja 2017 / 13:29

    Cudo ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:12

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Kordian
    4 maja 2017 / 18:06

    Świetne !

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:11

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Kinia
    4 maja 2017 / 19:12

    Taki unowocześniony klasyk jestem na tak 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:11

      Bardzo mi miło 🙂

  8. 4 maja 2017 / 20:51

    Moje dzieci uwielbiają leniwe, więc muszę spróbować tą wersję z mascarpone 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:11

      Polecam, są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 22:11

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Joanna M.
    4 maja 2017 / 22:48

    Kluski leniwe to moje dzieciństwo 🙂 A z mascarpone? Nie próbowałam, ale muszę spróbować.

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:53

      Koniecznie, są pyszne 🙂

  10. Ania
    5 maja 2017 / 10:26

    Muszę ich spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:53

      Polecam 🙂

  11. Kinia
    5 maja 2017 / 13:48

    Są przepyszne 🙂 najmłodszy się zajadał aż uszy się trzęsły 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:53

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:11

      Bardzo mi miło 🙂

  12. quitelike
    27 sierpnia 2017 / 14:36

    Nie rozumiem. Z wagą w ręku dodawałam wszystkie składniki na ciasto, a po jego “ulepieniu” nie mogłam odkleić go od ręki. Dodałam trochę mąki, wrzuciłam do wrzątku, a po wyciągnięciu wyglądają strasznie. Nie mają gładkiej powierzchni tylko są pofalowane, nie ważne czy trzymam je krócej czy dłużej. Pomocy, co zrobiłam źle?

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:44

      Składników nie mieszam ręką, tylko zawsze widelcem, bo ciasto rzeczywiście początkowo jest dość klejące. Podsypuję dopiero stolnicę przy formowaniu wałeczków i wtedy kiedy one “przyjmują” mąkę ze stolnicy nie ma problemu z zachowaniem kształtu, czy gładką powierzchnią. Oczywiście w zależności od rodzaju sera, mąki czy choćby wielkości jajek czasem będzie trzeba podsypać większą ilość mąki, ale mam nadzieję, że nie zrazi się Pani pierwszym niepowodzeniem 🙂

      • maggoty
        28 sierpnia 2017 / 20:39

        chyba nie jestem stworzona do takich ciast, ravioli też mi kiepsko idzie. wychodzi na to, że nie podsypałam wystarczająco mąką : )

        • Marta
          Autor
          28 sierpnia 2017 / 22:16

          Proszę się nie poddawać, miałam podobnie jeśli chodzi o knedle 🙂 Długo walczyłam, zanim udało mi się je odpowiednio przygotować, to po prostu kwestia wprawy 🙂

  13. Mia
    22 lutego 2018 / 19:29

    Genialne :)))) rodzinka zachwycona więc narazie do tradycyjnych nie wracamy :))))) a ta skorupka… mmmm…. niebo w gębie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2018 / 11:21

      Bardzo bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 − 24 =