Kontakt

blog kulinarny

Drożdżowe zawijańce z kurczakiem, brokułem i fetą

Powiedzieć, że uwielbiam smak pieczonej fety to za mało : ) Jeśli dodatkowo występuje ona w towarzystwie kurczaka i brokułów na prawdę nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a takie zestawienie mogę jeść bez końca. Z dodatkiem ciasta drożdżowego otrzymujemy pyszne bułeczki, które świetnie sprawdzą się również w piknikowej odsłonie (o ile pogoda wkrótce na to pozwoli ; ) Polecam!!!


drożdżowe bułeczki z kurczakiem fetą i brokułami przepis


Składniki (12 bułeczek):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 brokuł
  • 1 duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab/gyros
  • 1 cebula (zwykła lub czerwona)
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera mozzarella

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, olejem i solą. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Przelać do mąki wymieszanej z oregano i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (robotem kuchennym ok. 7 minut). Miskę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 C (termoobieg) na 20 minut, aby wyrosło. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawą kebab/gyros i smażyć wraz z cebulą na łyżce rozgrzanego oleju. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Posypać serem mozzarella (150g) na to przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulą, brokuły oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Otrzymane zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie całość posypać pozostałym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 25 minut. Bułeczki podałam z sosem z poniższego przepisu : )

Smacznego!

Składniki na sos:

  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku (sos jest dość ostry ; )
  • 1 jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Ogórek obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcedzić wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt i przyprawy. Wymieszać. Można odstawić do lodówki, aby smaki mocniej się przegryzły.


pizza z kurczakiem fetą i brokułami przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 27 kwietnia, 2017
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Kurczak

36 komentarzy

  1. Danusia

    Wow po prostu cudowna sprawa 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Danusia

    A z innej beczki to jaki ser feta używasz?

    1. Marta

      Kupuję różne, ale patrzę na skład, aby było tylko mleko kozie i owcze plus sól morska i kultury bakterii bez zbędnych dodatków:)

  3. Na Twoim blogu zawsze można znaleźć jakiś super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Tasha

    Ale super pomysł ❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Hania

    Jutro robię super pomysł 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Majka

    Cudne 🙂 Kładziesz je aby przecięte końce były na bokach czy od góry i dołu?

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Kładę tak, aby przecięte końce z widocznym nadzieniem były od góry i dołu 🙂 mocno mi wyrosły i utraciły okrągły kształt, bo trochę były ściśnięte 😉 ( miałam blachę 33×23 cm 🙂 )

  7. Róża

    Będę robić !!!

  8. Malwina

    wspaniałe bułeczki 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  9. Ania

    Nie jadłam nigdy potrawy z pieczoną fetą. Muszę to zmienić, tym bardziej, że przepis bardzo ciekawy. Zawijańce wyglądają apetycznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i gorąco polecam jest pyszna! nadaje nowego wymiaru każdej potrawie 🙂

  10. Feta i kurczak! No przecież ja to pokocham, a jeszcze nie jadłam. Lecę i dziś wieczorem sprawdzę przepis:)

    1. Marta

      Polecam i życzę smacznego 🙂

  11. Konstacja

    Wyszły super!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  12. wytrawnym ciastem drożdżowym nie pogardzę 🙂

    1. Marta

      Prawda, drożdżowe jest świetne w każdym towarzystwie 🙂

  13. Kinga

    Przepis jest świetny nie mam ręki do drożdżowego a się udało i to bez tego całego oczekiwania ! chwała Ci za patent z piekarnikiem pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  14. Majka

    Wyszły super 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂 🙂 🙂

  15. Ola

    Są przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Joanna M.

    Zastanawiałam się, co przygotuję na jutrzejszy obiad i już wiem! Drożdżowe zawijańce z kurczakiem, brokułem i fetą to najlepszy pomysł. Lista na zakupy już przygotowana, ale będzie smakowicie!

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  17. Ooo, to zdecydowanie coś dla mnie. Wygląda świetnie. Ciekawa jestem jak smakuje.

    1. Marta

      Polecam wypróbować, pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top