Kokosanki

Od zawsze lubiłam kokosanki ; ) Nigdy jednak nie zabierałam się do ich samodzielnego przygotowania. Ostatnio odwiedzając rodziców, brat je przygotował (!), więc stwierdziłam, że skoro on może, to sprawa musi być raczej prosta i tak rzeczywiście jest   : ) Przepis pochodzi od Agnieszki. Polecam, kiedy macie ochotę na szybkie i smaczne wypieki.


kokosanki

Składniki:

  • 50 g masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie 3 łyżki mleka

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, na niewielkim ogniu. Gdy masło z cukrem będzie za gęste można dodać mleko. Dorzucić kokos. Wymieszać. Ostudzić.
W innej misce ubić białka. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać.
Dodać masę kokosową do piany. Wymieszać.
Łyżką nakładamy kulki masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Pieczemy przez 15-20 min (do zarumienienia)

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. 27 czerwca 2011 / 15:40

    mmm jaki super prosty, szybki, pyszny przepis!! 🙂 dziękuję

  2. Magda
    27 czerwca 2011 / 16:23

    bardzo smaczne!!!! pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2011 / 0:10

      Mnie też najbardziej poza smakiem ujmuje ich prostota 🙂

  3. 29 czerwca 2011 / 12:44

    to jedne z moich ulubionych ciasteczek 🙂

  4. Ann
    15 września 2012 / 9:41

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale po ostygnięciu zamieniły się w mega twarde kamienie 🙁 Dlaczego???

    • Marta
      Autor
      15 września 2012 / 10:08

      Bardzo mi przykro 🙁 najgorsze, że zupełnie nie wiem dlaczego tak Ci stwardniały! 🙁

Skomentuj Mary Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 15 =