Konkurs z makaronami Sorenti


Sorenti na dzień kobiet
Z okazji dzisiejszego Dnia Kobiet chciałabym zorganizować makaronowy konkurs ; ) Oczywiście nie ma żadnych ograniczeń
i panowie kochający gotować również mogą, a nawet powinni wziąć w nim udział. Mam nadzieję, że w razie wygranej chętnie przygotują pyszny obiad lub kolację dla swoich pań ; )

Aby wystartować należy podać w komentarzu lub wysłać na mojego maila: marta@marta-gotuje.pl

przepis na wiosenną sałatkę z makaronem

Konkurs trwa do 15 marca, po tym czasie szukajcie wyników na stronie : )

Do wygrania są 3 zestawy ufundowane przez markę Sorenti, składające się z:

– penne, fettuccine, spaghetti 25 cm oraz sosu arrabbiata

Powodzenia !


Konkurs z makaronami sorenti

Komentarzy: 32

  1. 8 marca 2012 / 16:45

    To może ja zaproponuję taką. Jest to sałatka na wczesną wiosnę (taką jak teraz) kiedy to jeszcze czekamy na nowalijki i pozbywamy się starych zapasów, żeby zrobić miejsce nowym.

    250 g makaronu orzo
    250 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
    6 ogórków kiszonych
    puszka kukurydzy
    3 łyżki majonezu
    pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz kolorowy

    Makaron ugotuj wg, instrukcji na opakowaniu. Do miski wrzuć ugotowany makaron, kukurydzę, pokrojoną wędlinę, ogórki oraz natkę pietruszki. Dopraw majonezem, solą i pieprzem.

  2. 8 marca 2012 / 17:02

    Witam proponuję szybką sałatkę Penne Broccoli

    Składniki:

    1 brokuł
    ok. 250g makaronu penne
    puszka groszku konserwowego
    2 marchewki

    Sos:

    1/3 pęczka natki pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki oliwy
    pół łyżeczki ziół prowansalskich (dałam prawie dwie)
    sól
    pieprz

    Wykonanie:

    Makaron ugotować do miękkości (al dente). Odcedzić, wystudzić.

    Brokuł umyć, rozdzielić na małe różyczki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w skośne plastry. Brokuł i marchewkę umieścić w koszyczku do gotowania na parze i parować około 10 minut. Wystudzić. Składniki na sos połączyć ze sobą, mieszać do chwili uzyskania gładkiej emulsji.

    Makaron przełożyć do dużej miski, dodać brokuł w różyczkach, marchewkę i odcedzony groszek. Polać sosem, wymieszać dokładnie.

    Podawać na ciepło lub na zimno.

    Smacznego 🙂

    Pozdrawiam
    Kasia

  3. Justyna
    8 marca 2012 / 17:45

    Ja zaproponuję pyszną sałatkę wiosenną
    Makaron orzo – 250g
    Puszka kukurydzy
    20 dag wędliny drobiowej
    pęczek koperku
    długi zielony ogórek
    kilka łyżek majonezu
    sól,pieprz
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Wędlinę i obranego ogórka kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i chłodzimy minimum godzinę przed podaniem. Smacznego

  4. 8 marca 2012 / 18:34

    SAŁATKA MAKARONOWA Z ZIELONYM AKCENTEM

    Składniki:

    100 g makaronu penne
    pół cukinii
    słoiczek zielonych oliwek
    garść rukoli
    garść lollo rosso
    pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
    pęczek szczypiorku

    Gotujemy makaron al dente, podsmażamy pokrojoną cukinię na oliwie. Pomidorki kroimy w kostkę a szczypiorek drobno siekamy. Gdy makaron i cukinia ostygną mieszamy je z pozostałymi składnikami.

    Sałatka jest bardzo zdecydowana smaku z uwagi na rukolę i szczypiorek.

    Jej zdjęcie można znaleźć u mnie na blogu: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=1049

    Pozdrawiam
    Ania – ania@wlodarczyki.net

  5. 8 marca 2012 / 20:36

    To ja proponuję sałatkę owocową z syropem klonowym i wodą różaną – aby tak słodko i wiosennie było 🙂

    Składniki (na 1 osobę):

    1,5 garści makaronu farfalle (kokardki)
    1/4 melona
    2 kiwi
    garść winogron
    2 mandarynki
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki wody różanej
    garść pokruszonych orzechów

    Makaron gotujemy w bardzo lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę, obrane i pokrojone w krążki kiwi, pokrojony w kostkę miąższ melona oraz umyte winogrona. Mieszamy. Całość polewamy sosem powstałym z wymieszania syropu klonowego, wody różanej oraz orzechów. Podajemy.

  6. 8 marca 2012 / 23:18

    składniki:

    * pół opakowania chińskiego makaronu ryżowego
    * opakowanie paluszków krabowych surimi
    * zielony ogórek
    * koperek
    * łyżka majonezu
    * sól i pieprz do smaku

    wykonanie:
    1. Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy przez parę minut, aż się zaparzy. Po odcedzeniu siekamy go nożem.

    2. Paluszki krabowe i ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.

    3. Na koniec dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i sałatka gotowa:) szybko i smacznie;)

  7. pani_ewa
    9 marca 2012 / 14:19

    Piekny bukiet kwiatów, po prostu cudny!!! Szkoda, że mąż nie pomyślał o takim… Do konkursu na pewno się zgłoszę, dużo tego zjadam;P

    • Marta
      Autor
      9 marca 2012 / 14:38

      Pani Ewo zapraszam, jeszcze jest trochę czasu 🙂 Tulipany to również moje ulubione kwiaty 🙂

  8. 10 marca 2012 / 3:19

    Sałatka makaronowa z sosem vinaigrette

    Składniki:
    200g makaronu w kształcie warkoczyków
    750ml rosołu drobiowego
    80g mrożonego zielonego groszku
    1 pęczek rzodkiewki
    pół pęczka natki pietruszki
    150g kukurydzy z puszki
    1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chili
    100g gotowanej szynki w kawałku
    100ml oliwy
    3 łyżki octu winnego
    1 łyżka musztardy niezbyt ostrej
    1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
    sól, świeżo zmielony pieprz
    szczypta cukru

    Ugotować makaron w rosole wg przepisu na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać groszek. Odcedzić i wymieszać z łyżką oliwy.

    Szynkę pokroić w kostkę, rzodkiewki w plasterki, a natkę pietruszki posiekać.

    Utrzeć oliwę z octem, musztardą, przyprawami i żółtkiem na aksamitny sos.

    W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki. Polać przygotowanym sosem. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do zmacerowania.

  9. 10 marca 2012 / 14:20

    Polecam fettuccine promavera:
    składniki:
    4 łyżki masła
    mała cebula
    2 średnie marchewki
    3/4 szklanki różyczek brokuła
    3/4 szklanki czubków szparagów
    1/3 szklanki groszku
    sól i świeżo zmielony pieprz
    10 listków bazylii
    450 g makaronu fettuccine
    1/2 szklanki parmezanu

    Ugotowane warzywa doprawiamy przyprawami. Makaron przygotowujemy al dente. Mieszamy z warzywami i polewamy roztopionym masłem. Podajemy ze starym parmezanem. Pycha!!!

  10. 10 marca 2012 / 14:26

    Uwielbiam siałatkę ziemniaczaną z makaronem.
    Do przygotowania potrzeba:
    2 grube plastry boczku lub 4 plastry bekonu, mała marchewka i mała łodyga selera, średnia cebulka, ząbek czosnku, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz,łyżka koncentratu pomidorowego, 500 g ziemniaków najlepiej sałatkowych, makaron – mój ulubiony to kolanka, starty ser żółty ok 1/3 szklanki.

    Boczek kroimy w kosteczkę, warzywa myjemy i też kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy. Na podgrzaną oliwe wrzucamy rozgnieciony czosnek, warzywa i boczek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki i makaron gotujemy al dente. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wszytsko mieszamy. Bon apetit!

  11. 10 marca 2012 / 14:32

    Sałatka z makaronem tortellini

    Składniki:

    paczka makaronu tortellini grzybowego (250g)

    puszka kukurydzy

    mały por

    świeży ogórek (średni)

    30 dag mortadeli

    jogurt natualny 1-2 łyżki + majonez 2-4 łyżek,szczypiorek, czosnek,ulubione zioła, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy z osolonej wodzie ok 15 minut (nie może być za miękki). Por, ogórek i mortadelę kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jogurt i łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, szcyzpiorkiem i ziołami.

    Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, więc najlepiej ja zrobić wcześniej.

    Smacznego!

  12. Fany_tatus
    10 marca 2012 / 15:07

    sałatka z makaronem na ciepło, w wersji obiadowej!
    Czas przygotowania: 90 minut
    Czas gotowania: 60 minut
    Ilość porcji: 4
    Składniki

    1 paczka mała makaronu rurki
    1 papryka
    3 piersi z kurczaka
    4 ogórki kiszone
    20dkg pieczarek
    puszka mała kukurydzy
    4 łyzki ketchupu
    sól i pieprz
    przyprawa do kurczaka
    olej do smażenia
    Makaron ugotować odcedzić i zostawić do wystygnięcia ,mięso z kurczaka pokroić w paski posypać przyprawą do kurczaka solą i pieprzem podsmażyć dodać pokrojone w plastry wcześniej podsparzone pieczarki nadal smażyć dodać ogórki paprykę pokrojone w kostkę kukurydzę ketchup i na konieć makaron jeszcze chwilke podsmaża ciągle mieszająć można doprawić na pikantnie jak ktoś lubi

  13. Leonsio
    10 marca 2012 / 15:09

    Moja propozycja:)
    1 podwójny filet z kurczaka
    ok. 15 brukselek
    mała marchewka lub pół dużej
    opakowanie makaronu (kształt wg uznania)
    szczypta koperku
    szczypta lubczyku
    łyżka oleju
    cukier
    sól
    pieprz

    Bardzo smaczne danie. Nie pochłania dużo czasu, ponadto jest zdrowe i sycące!
    Etapy przygotowania

    Filet umyć i pokroić na płaskie, nieduże kawałki. Posolić, delikatnie popieprzyć i usmażyć na patelni, wystarczy tylko, żeby z wierzchu się podsmażyły. W tym czasie umyć brukselkę, oskrobaną marchewkę pokroić w plasterki i w półksiężyce. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i płaskiej łyżeczki cukru. Do podsmażonego kurczaka wlać szklankę wody. Zagęścić jeszcze drugą szklanką z mąką i doprawić koperkiem i lubczykiem. Nie gotować, gdyż kurczak zrobi się suchy. Podgrzewać wyłącznie na małym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron w wodzie z dodatkiem łyżki oleju i łyżeczki soli. Ugotowaną brukselkę z marchewką odcedzić. Gotowy makaron układać w głębokim talerzu polać kurczakiem z sosem i na wierzchu ułożyć brukselkę z marchewką.

  14. agusia_z_wysp
    10 marca 2012 / 16:50

    Polecam mój ukochany przepis na imprezowy pewnik – makaronową sałatkę krabową
    Składniki
    1 ogórek
    ok. 10-14 paluszków krabowych
    100 g makaronu w kształcie ryżu (waga przed gotowaniem)
    1 puszka kukurydzy
    pół pęczka koperku
    3 łyżki jogurtu
    3 łyżki majonezu
    Przygotowanie zaczynam od ugotowania makaronu al dente. Ogórka kroję w kostkę, surimi na plasterki.Siekam koperek, dodaję kukurydzę i mieszam majonez z jogurtem. Doprawiam, mieszam sałatkę i danie jest gotowe. Smacznego 🙂

  15. pani_ewa
    10 marca 2012 / 16:56

    Jak obiecałam, zgłaszam się i ja:)
    Oto szybki przepis na kolorową, wiosenną sałatkę z makaronem.
    250 g makaronu typu Świderek
    1 ogórek zielony
    kilka rzodkiewek
    1 pomidor
    1 niewielka papryka czerwona
    szczypiorek
    20 dag żółtego sera
    łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku

    Wystarczy ugotować makaron na sposób al dente, warzywa i ser pokroić w grubą kostkę i wymieszać. W osobnej miseczce przygotować sos na bazie majonezu i jogurtu, doprawić solą i pieprzem.

    Smacznego!

  16. Agnieszkazg
    10 marca 2012 / 19:31

    Sałatka makaronowa 🙂

    Składniki:
    250g serka wiejskiego
    190g krótkiego makaronu
    125g tuńczyka w oleju
    2 małe pomidory
    65g selera naciowego
    65g zielonego groszku
    1 zielona papryka
    oliwki
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek
    pieprz, sól

    Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Pokroić warzywa, odsączyć tuńczyka. Makaron, tuńczyka, warzywa i serek wiejski wymieszać z oliwą. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać schłodzone 🙂

  17. relina
    11 marca 2012 / 12:39

    A ja lubie taka sałatke:

    makaron do spagetti
    pomidorki takie malutkie
    świeży ogórek
    kulki mozarelli małe
    papryka- po jednej z kazdego koloru
    oliwa – 2 łyzki

    Makaron oczywiscie gotujemy:)
    Reszt składnikow kroimy, mieszamy, dodajemy mozarelle. Całość skrapiamy oliwa. Do lodówki, żeby wszytsko ładnie przeszło na 2 h i voila!

  18. 11 marca 2012 / 19:15

    Wiosenna sałatka z makaronem kojarzy mi się z sałatką tortellini. Jest to jedno z moich ostatnich odkryć, które często powtarzam.

    Sałatka tortellini

    – 1 opakowanie makaronu tortellini z serem,
    – 6 plastrów ananasa (może być świeży),
    – 1 puszka kukurydzy,
    – 5 plasterków sera, grubo ukrojonego,
    – sól, pieprz, majonez,
    – koperek.

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Do miski wrzucamy makaron, pokrojone w kostkę plastry ananasa, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Całość posypujemy obficie posiekanym koperkiem. Smacznego!!!

  19. 12 marca 2012 / 19:29

    Póki nowalijek brak, ja wiosenno letnie klimaty funduję sobie otwierając słoiczek aromatycznych suszonych pomidorów. I z nimi właśnie sałatkę chciałabym zaproponować…

    SKŁADNIKI:

    1 opakowanie makaronu świderki
    mozzarella – 2 kulki
    suszone pomidory z oliwy – słoiczek
    czosnek 4-5 ząbków
    bazylia świeża
    kilka oliwek
    oliwa z oliwek

    PRZYGOTOWANIE:

    Do sałatki możemy użyć innych rodzajów makaronu, np. kokardki. Ja użyłam świderków, bo akurat taki makaron miałam w domu.Makaron gotujemy al dente. Mozarellę kroimy na kosteczkę, suszone pomidory w wąskie paseczki, zaś czosnek kroimy w plasterki.Mieszamy z makaronem. Dodajemy również posiekaną świeżą bazylię. Doprawiamy sałatkę solą, oraz polewamy oliwą z oliwek. Jeżeli zalewa z naszych suszonych pomidorów jest smaczna i dobrej jakości , możemy użyć jej , a nie oliwy z oliwek. Będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna. Sałatkę dobrze jest przed podaniem potrzymać z godzinkę w lodówce. Ja podaję posypaną pokrojonymi na plasterki oliwkami.

  20. 12 marca 2012 / 22:10

    Moze skladniki nie sa zbyt wiosenne, ale za to kolory jak najbardziej. I wlasnie teraz kiedy tak teskni mi sie juz za wiosennymi kolorami robie ja bardzo czesto, zeby miec chociaz kolorowo na talerzu:)

    SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA

    500 g brokuła
    500 g makaronu penne, farfalle lub inne
    słoik suszonych pomidorów w oliwie
    200-250 g sera feta
    oliwa z pomidorow
    sol, pieprz

    Brokul podzielić na mniejsze czastki i ugotować. Suszone pomidory pokroić w paseczki, ser feta w kostkę. Makaron ugotować al-dente, odcedzić i do ciepłego dodać suszone pomidory i kilka łyżek oliwy z pomidorow. Dodać pozostałe skladniki i wymieszać. Odstawić na kilka godzin, zeby wszystkie smaki sie przegryzly.

  21. 12 marca 2012 / 22:23

    Druga propozycja jest juz bardziej typowo wiosenna:)

    SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, JAJKIEM, RZODKIEWKA, POMIDORKAMI I RZEZUCHA

    500 g brokuła
    500 g makaronu
    2-3 jajka
    kilka rzodkiewek
    kilka pomidorków koktajlowych
    rzezucha
    jogurt naturalny
    czosnek

    Ugotowac makaron, brokuly i jajka. Na duzy glebszy polmisek lub do miski wyłożyć makaron, rozyczki brokula, jajka pokrojone w cwiartki, rzodkiewki w małe czastki, pomidorki w cwiartki. Jogurt naturalny wymieszać z przecisnietym przez praske czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem. Przygotowanym sosem polac salatke i posypać rzezucha. Można delikatnie przemieszać.

  22. 13 marca 2012 / 11:39

    To chyba moja ulubiona sałatka z makaronem:

    Makaronowa sałatka z tuńczykiem, duszoną papryką, fetą i jogurtem

    Składniki na obiad dla 2 osób średnio głodnych:

    2 papryki (najlepiej różne kolory)
    trochę makaronu np. penne albo świderki (wg uznania, u mnie około 100 g)
    mała paczka fety w zalawie albo zwykłej
    kilka oliwek
    pół pęczka szczypiorku
    pół opakowania dużego jogurtu naturalnego
    sól, pieprz i cukier do smaku
    zioła jakie mamy i lubimy
    puszka dobrego tuńczyka w kawałkach
    odrobina oleju do smażenia
    opcjonalnie: nieduży, pokrojony w kostkę pomidor albo kilka plasterków papryczki chili (pomysł mojego lubego)

    Paprykę pokroić niedbale w kawałki albo w paski. Wymieszać z ulubionymi ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić paprykę, po chwili duszenia dodać trochę wody. Jak się wygotuje po trochu jej dolewać. Dusić paprykę aż zmięknie, ale nie będzie bardzo miękka. Pod koniec nie dolewać wody i pozwolić się jej odrobinę przypiec (papryka wtedy pachnie tak słodko, więc wnioskuję, że się odrobinie karmelizuje). Ugotować makaron al dente. Przelać zimną wodą.

    Odsączoną fetę, tuńczyka, pokrojone na plasterki oliwki i pozostałe ostudzone składniki wymieszać razem z połową jogurtu. W takiej wersji można sałatkę zostawić na noc w lodówce i na rano do pracy/szkoły mieć prowiant albo na obiad po powrocie do domu. Rano dodać pozostałą część jogurtu i pokrojony drobno szczypiorek.

    Podawać najlepiej na zimno, chociaż ilu ludzi, tyle gustów.

  23. 13 marca 2012 / 12:37

    To dla wszystkich bezmięsnych 🙂
    Sałatka jarska:

    Składniki: 20 dag makaronu rurki
    1 czarwona cebula
    mały por (około 25 cm)
    1 mała czerwona papryka
    4 łyżki zielonych oliwek
    Sos:
    2 ząbki czosnku
    biały ocet winny
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz i cukier do smaku
    kilka gałązek tymianku
    szczypiorek do dekoracji
    Wykonanie: Sos: Czosnek rozgnieść, wymieszać z octem winnym i olejem, dodać tymianek, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.

    W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, por pokroić w cienkie talarki, a cebulę przekroić na pół i też pokroić w cienkie talarki. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwki. Sałatkę polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem lub udekorować gałązką tymianku.

  24. 13 marca 2012 / 14:41

    Moim zdaniem pyszne są sałatki na słodko, choć bardzo niedoceniane:)
    Potrzebne składniki
    makaron nitki
    puszka kukurydzy
    1/2 szklanki rodzynków
    puszka ananasów
    słoiczek tartego selera
    majonez – około dwóch łyżek
    sól i pieprz do smaku
    Sposób przygotowania
    Makaron połamać i ugotować, rodzynki sparzyć, ananasy pokroić w kostkę. Makaron i rodzynki przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem

  25. 13 marca 2012 / 15:18

    Smaczna i kolorowa sałatka z makaronem i kurczakiem idealna na wiosenny podwieczorek lub kolację!

    Do wykonania potrzebujemy:
    *1 szklanka makaronu świderki
    *1 pierś z kurczaka
    *1/2 puszki kukurydzy
    *1/2 puszki fasoli czerwonej
    *1/2 puszki zielonego groszku
    *1 mały słoik pieczarek marynowanych
    *pęczek szczypiorku
    *1 łyżka keczupu
    *3 łyżki majonezu
    *sól, pieprz

    Wykonanie: Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju (można zamiast smażyć ugotować pierś będzie wtedy delikatniejsza). Pieczarki pokroić w paski. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać keczup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorkiem.

  26. 13 marca 2012 / 16:58

    Na wiosnę, to tylko bakaliowa sałatka z kurczakiem z pomarańczą i jabłkiem w sosie jogurtowo – majonezowym.

    Składniki:
    -20 dag piersi z kurczaka
    -olej do smażenia kurczaka
    -100 – 200 g makaronu wstążki
    -1 mała puszka kukurydzy
    -1 jabłko
    -1/2 pomarańczy

    bakalie:
    po 2 dag rodzynek i orzechów włoskich
    po 5 dag suszonych śliwek kalifornijskich i suszonych moreli
    1 łyżka płatków migdałowych

    Sos:
    1/2 cytryny
    2 łyżki jogrtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka rumu
    sól i pieprz

    Sposób przygotowania: Olej rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Ostudzić i jeśli kawałki są dość duże to pokroić na mniejszą kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i przestudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jabłko i pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Sparzyć gorącą wodą rodzynki przez kilka minut, a następnie odlać wodę. Orzechy włoskie pokroić lub połamać na mniejsze kawałki. Suszone śliwki kalifornijskie i morele pokroić na połówki lub mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos: jogurt, majonez, rum i resztę soku z cytryny dokładnie wymieszać, dodać do sałatki i całość ponownie wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    Smacznego!!!

  27. 13 marca 2012 / 17:53

    Kolorowa i smaczna sałatka z makaronem i ogórkiem, a także z czerwoną cebulą i papryką wymieszana z olejem oraz z sokiem z cytryny. Sałatka w sam raz na wiosnę. Jest lekka i pożywna, polecam!!!
    Składniki: 25 dag makaronu rurki
    2 zielone świeże ogórki
    1 czerwona papryka
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz do smaku
    zioła prowansalskie

    Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić i przestudzić. W tym czasie paprykę pokroić w paseczki, cebulę w półplasterki, czosnek posiekać drobniutko. Ogórki dokładnie umyć i pokroić ze skórką w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z makaronem. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać. Udekorować listkami natki pietruszki lub listkami bazylii.

    Smacznego 🙂

  28. Julia
    13 marca 2012 / 19:10

    Super sałatka z truskawkami i mozzarellą, smaczna i bardzo efektowna, w sam raz na przyjęcia i jako przekąska.

    Czego potrzebujemy:
    300 g makaronu kokardki
    25 dag truskawek
    20 dag sera mozzarella (1 kulka)
    6 – 7 liści sałaty lodowej
    1 mała cebula czerwona
    1 banan
    4 gałązki pietruszki (może być również koperek) do dekoracji

    Sos:
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżka musztardy
    1 łyżka miodu

    Sos przygotowanie: Olej wymieszać z musztardą. Można dodać miód, wymieszać.

    Truskawki opłukać, osuszyć i usunać szypułki. Makaron ugotować al dente. Ser mozzarella osączyć z zalewy i pokroić w grubą kostkę. Liście sałaty lodowej umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a banana w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Polać sosem i ponownie wymieszać sałatkę. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać wierzch sałatki. Przed podaniem schłodzić w lodówce (około 1 godziny).

  29. 13 marca 2012 / 20:51

    Makaron, oliwki, papryka, por i cebula to właśnie jest najlepsza sałatka z makaronem. Przepis jest łatwy, przygotowanie sałatki – szybkie, a efekt wyśmienity.

    Składniki: 20 dag makaronu rurki
    1 czarwona cebula
    mały por (około 25 cm)
    1 mała czerwona papryka
    4 łyżki zielonych oliwek
    Sos:
    2 ząbki czosnku
    biały ocet winny
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz i cukier do smaku
    kilka gałązek tymianku
    szczypiorek do dekoracji

    Sposób przygotowania Sos: Czosnek rozgnieść, wymieszać z octem winnym i olejem, dodać tymianek, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.

    W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, por pokroić w cienkie talarki, a cebulę przekroić na pół i też pokroić w cienkie talarki. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwki. Sałatkę polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem lub udekorować gałązką tymianku.

    Smacznego 😀

  30. 13 marca 2012 / 21:45

    Makaron z bakaliami

    Potrzebne składniki:
    fusilli 300 g
    rodzynki 100 g
    słonecznik łuskany 100 g
    migdały płatki 50 g
    miód
    pestki dyni 50 g
    śmietana 200 ml
    .Sposób przygotowania:KROK 1:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

    KROK 2:
    Rodzynki moczymy we wrzątku 5 minut, po czym kroimy na części.

    KROK 3:
    Słonecznik, migdały i pestki dyni prażymy razem na suchej patelni. Następnie mieszamy z miodem i pokrojonymi rodzynkami.

    KROK 4:
    Makaron nakładamy na talerze i polewamy śmietaną. Na środek nakładamy bakalie. Można posypać wiórkami kokosowymi. Mniam.

  31. Marta
    Autor
    16 marca 2012 / 10:42

    Dziękuję wszystkim za udział 🙂 Już dziś ogłoszenie wyników!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 − 1 =