Konkurs z oliwami Bertolli i Carbonell

 

Tym razem proponuję obiecany już wcześniej konkurs z oliwami extra virgin Bertolli i Carbnonell ; )

Do wygrania jest 5 zestawów tych właśnie produktów, konkurs trwa do 7 lipca włącznie.
Zadanie konkursowe polega na przesłaniu do mnie na maila: 

przepisu na smaczny lunch z oliwą z oliwek 
zachęcam też do dołączenia do grona zwolenników mojej strony na facebooku: http://www.facebook.com/martagotuje

Konkursowe przepisy można również zostawiać w komentarzach pod tym wpisem oraz na facebooku : )
Zachęcam do załączania zdjęć proponowanych przez Was dań, na pewno będzie wtedy ono bardziej zachęcające, bo przecież jemy również oczami : )

Powodzenia!

 


Komentarzy: 10

  1. Marta
    Autor
    2 lipca 2012 / 23:39

    Super:D

  2. mojetworyprzetwory
    3 lipca 2012 / 9:26

    Ja uwielbiam i proponuję pyszne Leczo wegetariańskie;)

    Danie jest smaczne, lekkie i szybkie – całość szykujemy tyle ile gotujemy makaron – około 15 minut, tak więc będzie ekspresowo i zdrowo.
    Składniki dla 1 osoby – na jedną porcję:
    60 g makaronu pełne ziarno ( u mnie rurki Lubelli)
    150 g młodej cukini
    100 g jabłka
    100 g pomidora ( ja używam cherry o tej porze roku)
    natka pietruszki
    15 g oliwy (1,5 łyżki)
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    makaron ugotować
    cukinię umyć i pokroić na 0,3 cm plasterki (całą, ze skórką)
    jabłko obrać i pokroić na dużą kostkę ( obrane, bez skórki)
    pomidorki umyć, zostawić szypułki, przekroić na pół, ale nie do końca – mają zostać całe
    rozgrzewamy oliwę na patelni i najpierw dusimy cukinię z każdej strony ( około 5-7 minut, potem dodajemy jabłko ( dodatkowo z 3 minutki) , natkę pietruszki, przemieszać i na końcu pomidorki, żeby delikatnie puściły soki, solimy, pieprzymy i dodajemy ugotowany makaron, jeszcze chwilę dusimy i wykładamy na talerz.

    Smacznego;)

  3. AMELA
    5 lipca 2012 / 10:35

    Idealny zestaw dla mnie, bo oliwa to sie u mnie leje hektolitrami:))) na mila podesle przepisik:)

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2012 / 10:40

      Super, w takim razie czekam na maila 🙂

  4. małgośk@
    5 lipca 2012 / 10:38

    Składniki

    1 kg selerów
    200 g mąki
    300 g oliwy
    200 g bułki tartej
    5 jaj
    300 g cebuli

    Sos vinaigrette:
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka octu winnego
    20 g soli
    20 g cukru
    Opis i przyrządzanie

    Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jaja ubić widelcem na jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajku i tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu ostudzić.

    Cebule obrać, umyć, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić.

    Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.

    Selery przełożyć na półmisek, dodać plasterki cebuli. Zalać wszystko sosem, odstawić na 3-4 godziny, ale nie do lodówki – ta sałatka nie nadale się do przechowywania w lodówce.

  5. 5 lipca 2012 / 19:25

    A ja zachęcam do wypróbowania tej pysznej sałatki z kapustą pak choi, pomidorami i chrupkim kurczakiem w pikantnym sosie z trawy cytrynowej na bazie oliwy z olwiek

    http://odkuchnii.blox.pl/2012/06/Saatka-z-kurczakiem-w-sezamie-pak-choi-i.html

    Składniki (na 1 osobę):

    1 średnia pierś z kurczaka
    3 średnie pomidory (ja użyłam kolorów żółtego, zielonego i czerwonego)
    1 kapusta chińska pak choi
    1 łodyga trawy cytrynowej
    1 papryczka chilli
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/4 limonki
    4 łyżeczki brązowego cukru
    1 łyżeczka sosu rybnego
    5-6 łyżeczek oliwy z oliwek
    7-8 łyżek sezamu
    4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    2 szczypty soli
    2 łyżeczki imbiru
    4 łyżeczki sosu sojowego
    2 łyżeczki octu

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spodeczku lub małym talerzyku mieszamy ze sobą sos sojowy, wędzoną paprykę, imbir, sól, 2 łyżeczki brązowego cukru oraz ocet, odstawiamy. Na drugi spodek lub mały talerzyk wysypujemy sezam. Kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek i tniemy w spore plasterki. Każdy plasterek obtaczamy najpierw w przygotowanej wcześniej marynacie, następnie w sezamie i układamy na kratce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznej warstwy, nacinamy kilka razy wzdłuż a następnie siekamy na drobne kawałki. W garnku łączymy ze sobą wodę, posiekaną trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli oraz 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory myjemy i tniemy na 8 części. Kapustę pak choi myjemy, odcinamy 1 centymetr dolnej części i dzielimy kapustę na pojedyncze liście. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią liście pak choi i po czym obgotowujemy je 1-2 minut. Na talerzu układamy liście kapusty pak choi, pokrojone pomidory oraz kurczaka. Całość polewamy sosem powstały z połączenia oliwy z oliwek z wcześniej przygotowanym wywarem z trawy cytrynowej. Podajemy.

  6. Marta
    Autor
    7 lipca 2012 / 12:55

    Dziękuję za udział w konkursie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 29 =