Korzenne serca

W obliczu wszystkich świątecznych gadżetów pojawiających się już w sklepach, mój kulinarny zmysł również się wyostrza na wszystko, co kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem ; ) Przepis na korzenne serca podpatrzyłam u Dortuś, co prawda chyba z moją przyprawą było coś nie tak, bo niestety nie uzyskałam mocno korzennego smaku i aromatu, a nawet odpowiedniego koloru! Nie mniej jednak na pewno powtórzę ten wypiek i zainwestuję w inną przyprawę, bo kruche ciasteczka, które mi wyszły były również bardzo smaczne : )


Korzenne serca

Składniki :

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej

Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Piec w temperaturze 210 stopni C przez około 10-12 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. lurituri
    30 listopada 2011 / 15:15

    Trzeba się powoli szykwoać do Świąt 🙂

  2. madziara
    1 grudnia 2011 / 13:41

    Fajna alternatywa dla pierniczków.

  3. Minka
    1 grudnia 2011 / 14:38

    Mogłabyś napisać ile to będzie szklanek mąki i cukru pudru? Zawsze mam z tym problem jak w przepisie podane jest w gramach. Ciasteczka zamierzam wypróbować.

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2011 / 15:21

      1 szklanka mąki pszennej to 170 g, więc 300 g to ok. 1 i ¾ szklanki, taka sama sytuacja dotyczy cukru pudru tzn. 1 szklanka to 170 g, więc 100 g to ok. 6/10 szklanki. Pozdrawiam:)

  4. Lidka
    2 grudnia 2011 / 10:40

    Marto, chciałabym zobaczyć u Ciebie jakieś sprawdzone pierniczki na choinkę? Przewidujesz tego rodzaju wpis przed świętami?:-)

  5. Marta
    Autor
    2 grudnia 2011 / 19:13

    Bardzo bym chciała znaleźć idealny przepis i w tym roku mam już jeden na oku, więc na pewno postaram się go sprawdzić przed Świętami 🙂

  6. 22 lutego 2013 / 17:39

    czy trzeba koniecznie dodac ta przyprawe korzenna?

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2013 / 17:52

      Jeśli nie dodasz, uzyskasz po prostu kruche ciasteczka, choć i w moim przypadku nie było mocno czuć korzennego smaku 🙂 Pozdrawiam.

Skomentuj Mary Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 11 =