Kruche babeczki z truskawkami

Kruche babeczki są świetną alternatywą dla tarty. Każdą z nich możemy podawać z innym nadzieniem, choć tym razem zdecydowaliśmy się standardowo na bitą śmietanę i truskawki ; ) Po zjedzeniu takiej skromnej babeczki wyrzuty sumienia jakby mniejsze… nawet jeśli na jednej się nie kończy ; )


Kruche babeczki z truskawkami
Składniki (16 babeczek):

  • 200 g zimnego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki 30% + cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
  • 250 g truskawek

Masło posiekać z mąką. Dodać żółtka oraz 2 łyżki cukru pudru  i szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm i wycinać koła szklanką o średnicy trochę większej niż nasza forma na muffinki. Formę wysmarować masłem, można też wyłożyć otwory papierem do pieczenia, bo babeczki są bardzo kruche i należy się z nimi delikatnie obchodzić podczas wyjmowania ; ) Do formy przełożyć ciasto, wylepić nim brzegi i nakłuć dno babeczek widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut, do uzyskania ładnego koloru. Wyjąć z piekarnika i delikatnie wyjąć z formy, ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder pod koniec ubijania. Tak przygotowaną przełożyć na dno babeczek. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udekorować babeczki.

Smacznego : )


Komentarzy: 7

  1. 28 maja 2013 / 8:44

    boskie!:) takie kruche babeczki już jakiś czas za mną chodzą:)

  2. Marta
    Autor
    28 maja 2013 / 9:52

    Dziewczyny polecam 🙂 są super!

  3. Marta
    30 maja 2013 / 11:40

    To prawda, są super 🙂

  4. 4 czerwca 2013 / 18:09

    ale piękne te babeczki! a truskawki tak apetyczne, że aż prawie czuję jak pachną 😉

    • Marta
      Autor
      4 czerwca 2013 / 19:18

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
5 + 27 =