Kontakt

blog kulinarny

Kruche rogaliki z powidłami

Najlepszą rekomendacją powinna być dla Was informacja, że to jeden z ulubionych wypieków mojego Męża : ) Są zdecydowanie najlepsze, ale formowanie rogalików to zawsze moja zmora ..: ) Mimo to trudno się im oprzeć, więc często u nas goszczą. Polecam!!!


kruche-rogaliki-z-powidlami

Składniki na ciasto (ok. 30 szt.):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Masło posiekać z masłem. Dodać zimną wodę, olej i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • białko + cukier trzcinowy do posypania

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Dla ułatwienia rozdzielam je na dwie części i podczas formowania rogalików z pierwszej z nich, drugą trzymam nadal w lodówce. Z ciasta wyciąć trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę powideł, zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch rogalików posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do czasu aż się zarumienią.

Smacznego!


rogaliki-z-powidlami-z-kruchego-ciasta

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 września, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasteczka, Ciasto francuskie, Rogaliki, Tarty i kruche ciasta

18 komentarzy

  1. Mary

    Wyglądają pysznie i też nie lubię piec rogali i w ogóle ciastek muffinek i form mini bo jakoś mi się to za długie zdaje wole ciasto hop na blache i do piekarnika 🙂 za to zjeść takiego zawijańca… nie trzeba mnie namawiać 🙂

    1. Marta

      Z jedzeniem też nie mam problemów 😀

  2. Monika

    Takich nie robiłam fajny skład na ciasto kruche i bez cukru będzie trzeba spróbować 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  3. Kaja

    Są boskie !!!! od lat kupowałam podobne w ulubionej cukierni do piątkowej kawusi ot taka tradycja z Mężem 🙂 ale teraz teraz już nigdy nie kupię, a upiekę, o niebo lepsze!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 super tradycja 🙂

  4. Ola

    Idealne po prostu idealne do porannej kawki 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  5. Majka

    Nie pozostaje nic innego jak zrobić domowe powidła a z nimi te cudne rogaliki. To chyba będzie najlepszy duet 😋

    1. Marta

      O rety, będą już chyba ze dwa lata kiedy ostatnio robiłam domowe powidła… z domowymi na pewno Twoje rogaliki będą jeszcze pyszniejsze 🙂

      1. Majka

        Rogaliki pierwsza klasa 😋 Z domowymi powidłami są cudowne ☺

        1. Marta

          Cały czas żałuję, że sama nie zrobiłam tych powideł 😉 Pozdrawiam :*

  6. Zrobiłam je ostatnio na weekend i były przepyszne! Wszystkim w rodzinie bardzo smakowały te kruche rogaliki 🙂 Pozdrawiam!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top