Kulebiak w cieście francuskim

Podczas przygotowań do Świąt liczy się dosłownie każda chwila. Jest to błyskawiczna wersja kulebiaka, dzięki zastąpieniu ciasta drożdżowego tym francuskim : ) Kulebiak idealnie pasuje do barszczu i do tego pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Gorąco polecam!

 


Kulebiak w cieście francuskim
Chciałabym również bardzo podziękować wszystkim uczestnikom konkursu z marką Dafi.
Wasze przysmaki Wigilijne muszą być naprawdę pyszne. Część z nich zupełnie mnie zaskoczyła i słyszałam o nich po raz pierwszy. Wybór zwycięzców był trudny, zwłaszcza, że przysyłaliście tak różnorodne przepisy. Znalazły się nie tylko zupy, kompoty, poncze i popularne dania rybne, ale także wypieki. Starałam się też uwzględnić, czy przepis rzeczywiście bazuje na wodzie, czy jest ona tylko dodatkiem ; ) Nieocenionym jak zawsze w takich chwilach, okazał się Mąż, który potrafi podejść do sprawy bardziej obiektywnie; ) To właśnie T. musiał zdecydować, które danie wigilijne chciałby dołączyć do naszego menu, bo ja najchętniej wyróżni łabym wszystkich.

Oto lista wyróżnionych osób:
Ponieważ uwielbiamy zupy i nie wyobrażamy sobie Świąt bez grzybowej, zupy rybnej i barszczu nie mogliśmy pozostać obojętni wobec przepisów Agnieszki, Isis_76 oraz Małgorzaty G.
Chciałabym również wyróżnić przepisy na poncze, które wg Was były zdecydowanie najpopularniejsze. Są to poncz cytrusowo- korzenny od Doroty oraz poncz jarasa.
Bardzo proszę zwycięzców o podesłanie na mojego maila: marta@marta-gotuje.pl danych adresowych wraz z numerami telefonu oraz kolorem dzbanka, który wybieracie. Nagrody zostaną rozesłane po Nowym Roku.

Gratuluję!

Składniki na 2 kulebiaki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 350 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka kulek pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do ozdoby

Suszone grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Następnego dnia gotować przez ok. 1 godz. do miękkości i pokroić w kostkę. Kapustę przepłukać, a następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby cała była przykryta. Dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach  i listki laurowe. Gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.  Pieczarki pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem i również podsmażyć na oliwie (można dorzucić do cebuli).

Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki, można wyjąć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Wymieszać z cebulą, pieczarkami, suszonymi grzybami i drobno pokrojonymi orzechami.

Ciasto francuskie pokroić na dwa prostokąty, można zostawić sobie pasek ciasta na dekorację. Na środku każdego z nich nałożyć farsz i zawinąć, aby powstały kulebiaki (ja zlepiam ze sobą końcówki dłuższych boków, a następnie zawijam kawałek wzdłuż krótszego jak na zdjęciu).

Można też wyciąć foremkami np. do pierników drobne ozdoby i położyć na wierzchu kulebiaków. Wierzch ponacinać nożem, aby woda mogła odparować. Następnie posmarować kulebiaki rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.

Piec ok. 30 min.  w temp. 185 C.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. niLL
    27 grudnia 2011 / 20:42

    pIĘKNE i masz racje, kazda chwila w swiatecznym biegu jest cenna, sprobuje w przyszlm roku:)

  2. Krakus
    28 grudnia 2011 / 0:07

    Wersji z ciastem francuskim nie znałem, czasooszczędna jest, bez 2 zdań. Dobre masz pomysły

  3. jelen-98
    28 grudnia 2011 / 11:05

    podrzuce przepis mamie,zeby zrobila; bedzie cos innego w ramach swiatecznej wyzerki przynajmniej:>

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2011 / 13:14

      Polecam, u nas w tym roku też była to nowość, ale farsz bardzo podobny jak do krokietów, urozmaicony jedynie orzechami, więc oszczędność czasu duża:)

  4. Asienka
    28 grudnia 2011 / 15:03

    Super przepisik! i te orzechy, mniam!

  5. 30 grudnia 2011 / 19:08

    Poprosze o jakies prpozycje menu na jutro!

  6. rejczel
    31 grudnia 2011 / 18:04

    Szczęśliwego i pysznego Nowego Roku i szapmańskiego Sylwestra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 8 =