Na pewno każdy z Was słyszał kiedyś o kurczaku pieczonym na butelce piwa. Po raz pierwszy widziałam ten trik w jednym z programów M. Gessler i szybko chwycił mnie za serce : ) Tak przygotowanego kurczaka robię już od dawna i gdyby nie moja koleżanka podpytująca mnie czasem o przepisy, które robię często, ale tutaj ich nie ma, pewnie również bym o nim nie wspomniała ; ) Prawdą jest jednak, że w prostocie siła, więc być może ktoś z Was również skorzysta ; ) Jeśli lubicie kurczaka z rożna, ten na pewno też Wam zasmakuje! Najlepsza, chrupiąca skórka i delikatne, rozpływające się mięso…Polecam!!! (Poza podlewaniem w piekarniku, robi się praktycznie sam ; )
Składniki :
- 1 kurczak
- 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka vegety
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 piwa w butelce
Kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć szyjkę. Posmarować oliwą. Przyprawy wymieszać, posypać równomiernie nasmarowanego kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i schować na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia, jedną butelkę od piwa namoczyć przez chwilę w wodzie z płynem do mycia naczyń. Usunąć wszystkie naklejki i dokładanie opłukać pod bieżącą wodą. Z butelki odlać połowę piwa. Kurczaka nałożyć na butelkę i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Dodać do pozostałego w butelce piwa szczyptę soli, dzięki czemu wydzieli się piana, która będzie delikatnie podlewać kurczaka. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) przez 2 godz. i 15 min. Po pół godzinie zacząć podlewać kurczaka piwem. Czynność tą powtarzać co 15-20 min. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut zanim go rozkroimy, aby soki nie wypłynęły (dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne).
Smacznego : )
Moja ulubiona wersja kurczaka:)
Autor
W prostocie siła 🙂
Słyszałam już kiedyś o tym przepisie i powiem szczerze, że jak się o tym dowiedziałam, to moją pierwszą reakcją był śmiech, ale jak tak patrzę na zdjęcie to zaczynam się do tego przekonywać;D Mam rozumieć, że druga połowa piwa zostaje w butelce i idzie do piekarnika?
Autor
Tak, druga połowa piwa zostaje w butelce i idzie do piekarnika 🙂 zapewniam, że tak przygotowany kurczak jest pyszny! 🙂
Ale po co ta połowa piwa w butelce 🤔co to daje ? Pełna butelka piwa i dodawanie odrobinki soli żeby piwo zaczęło się pienić ociekając po kurczaku to rozumiem
Takich przepisów to ja więcej poproszę! 🙂
Autor
Bardzo proszę 🙂 Cykl z tymi „popularnymi” obiadami będzie się powiększał 🙂
mniam! 🙂 kuraka na butelce bardzo lubię 🙂
Autor
Ja również mam do niego słabość 🙂
Najlepszy kurczak ever 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Na pewno wypórbuję, bo zapowiada się pysznie 🙂
Autor
Polecam:)
Pycha 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Nie mogłem się powstrzymać, a że trunek ten zawsze mam pod ręką, od razu zrobiłem, na piwku musiał być wyborny. Polecam wszystkim!
Autor
Super, cieszę się, że przepis się podoba 🙂
ojk <3
słyszałam o nim setki razy, nie znam smaku, niestety…może teściową poproszę o przygotowanie ?;p
Autor
Co tam teściową będziesz prosić, zrób sama i zaproś ją na obiad :p
Ależ on apetycznie wygląda…
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 zaręczam, że tak właśnie smakuje 🙂
Uwielbiam go z całą rodzinką, super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super przepis, pyszny obiad 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pycha, mięciutki i ta skórka… jak z rożna:)
Autor
To prawda, jest pyszny, więc miło mi, że również przypadł do gustu 🙂
Chrupiąca skóra mięso odchodzi od kości czego chcieć więcej?
Autor
Moim zdaniem niczego ;)))
Pycha!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
DOBRY KURAK NIE JEST ZŁY TEN SMAKUJE PYSZNIE ZAWSZE CHETNI SA
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ulubiony obiad!
Autor
Super, dziękuję za wiadomość 🙂
Pyszny i soczysty lepszego nie jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Idealny przepis 🙂 kocham chrupiącą skórkę a nie zawsze wcześniej mi wychodziła dziękuję za inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Dlaczego tylko połowa piwa 🤔
Autor
Drugą połową podlewamy kurczaka podczas pieczenia, mięso jest aromatyczne i delikatne, a skórka chrupiąca. Polecam wypróbować 🙂
Pyszny mięso rewelacyjne i skorka chrupie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Pycha dzięki za ten przepis ! Bałam sie ze pęknie butelka ale słusznie córka zauważyła ze dżem tez wekuje w piecu i słoiki nie pękają 🙂 pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super przepis, nie marynowałam mięsa tak długo bo nie miałam czasu ale wyszedł idealnie i tak 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszedł idealnie dziękuję 🙂
Autor
Super 🙂