Zapewne każdy z Was słyszał o akcji sklepów Lidl: Pascal kontra Okrasa : ) Jestem zawsze bardzo ciekawa co przyniesie następny tydzień, zwłaszcza, że Pascal od dawna jest moim ulubieńcem i z niecierpliwością czekam, szczególnie na jego przepisy ; ) Tym razem przedstawiam Wam jego przepis na kurczaka po indyjsku, który jest pyszny! Przygotowywałam go już kilka razy i poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami, które doprowadziły do tego, że przyrządzenie obiadu zajmuje dosłownie kilka chwil : ) W oryginale polecam zajrzeć na stronę kuchni lidla : )
Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- 20 g masła
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki curry
- sól
- 100 ml śmietanki 30 %
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 szklanka wody
- 100 g orzechów nerkowca
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- ryż basmati do podania
Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki na jeden kęs (nie muszą być równą kostką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula wraz z czosnkiem się zeszklą dodajemy przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy oraz pomidory w puszce. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy wodę wraz z pokruszoną kostką rosołową, mieszamy i gotujemy. Redukujemy sos, czekając aż woda od pomidorów odparuje. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i wrzucamy do sosu, gotujemy razem przez 15 minut. Następnie dodajemy połowę, pociętych na mniejsze kawałki, orzechów nerkowca i mieszamy.
Podajemy z ryżem przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy resztą orzechów i posiekaną kolendrą.
Smacznego : )
ten kurczak musi być rzeczywiście obłędny:D również uwielbiam kuchnię Pascala, nawet kiedyś oglądałam jego program:)
Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)
Autor
O tak, programy do teraz oglądam, a kurczak pycha! 🙂
Wygląd przepysznie i na pewno tak smakuje! Zdjęcia fenomenalne, jak ty to robisz?
Bardzo smaczny, zachęcam 🙂 super, że zdjęcia Ci się podobają 😉
wygląda przepysznie! musze wyprobowac przepis.
zaprasam do mnie 🙂
http://ww.i-heart-cooking.blogspot.com/
wygląda pysznie! musze wyprobowac przepis.
zaprasam do mnie 🙂
http://ww.i-heart-cooking.blogspot.com/
Autor
Polecam 🙂 na pewno zajrzę 🙂
Uwielbiam takie dania:D
Autor
Ja również! Szybko i smacznie 🙂
ja też jestem ciekawa tej dwójki, w sumie…niby robią to, co znamy, lubimy, ale zawsze jakaś nowość, coś innego. pięknie to wymyśliłaś, zdjęcie porywa;)
Autor
Ola ich niektóre triki zupełnie mnie zaskakują (pozytywnie) i rzeczywiście z czegoś prostego potrafią zaproponować fajne rzeczy 🙂
Pascal jest także i moim idolem, jeśli chodzi o gotowanie 🙂 Z pewnością spróbuję tego dania, bo na Twoim zdjęciu wygląda pysznie 🙂
Autor
Zagotowana dziękuję 🙂 tego kurczaka musisz spróbować!
Wygląda przepysznie, też czasami zaglądam do ,kuchni lidla, i wypróbowuję przepisy chłopaków, wczoraj robiłam spaghetti ze świeżym szpinakiem wg Okrasy, naprawdę pyszne:)
Autor
O, tego spaghetti jeszcze nie robiłam, ale poprzednie przepisy z kuchni włoskiej też mi posmakowały 😀
Świetne wygląda! Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam takie smaki 🙂
Autor
Szwagierka polecam 😀
wyglada ogniiiiiiscie!mniam!
Autor
Jest mocno pikantny i wyrazisty 🙂
Przyznam, że wygląda smakowicie, choć zastanawiam się jak danie by smakowało z użyciem świeżych składników.
Autor
Robiłam także w takiej wersji i oczywiście jest pyszne, ale bardziej czasochłonne 🙂
Martuniu pięknie podałas wspaniałe, pyszne danie ! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂