Linzer cookies

linzercookies

Ciasteczka są owocem całego dnia spędzonego w kuchni z moją siostrą w ramach świątecznych przygotowań ; ) Długo o nich myślałyśmy i pomimo, że nie zdobyłyśmy odpowiednich foremek (zastąpiłyśmy je szklankami o różnych średnicach; ) nareszczcie się udało! Niestety smak nas rozczarował, bo choć nie jest zły to typowo świąteczny, a mało ciasteczkowy ; ) Nie przepadamy za cynamonem i zredukowałyśmy jego ilość, ale jego smak był nadal bardzo wyczuwalny i niestety ciasto wyszło nam w kolorze ciemniejszym niż oczekiwałyśmy ; ) Ponieważ spodziewałam się po nich czegoś zupełnie innego czuję pewien niedosyt… za to T. zajada się nimi ze smakiem! ; )

Składniki :

  • 170 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 i 1/4 szkl. mąki (+mąka do podsypywania)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu ( dałam 1,5 ale i tak za dużo ; )
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • dżem malinowy lub marmolada do przełożenia
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy mikserem. Owijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. (podsypujemy mąką, ponieważ ciasto jest bardzo klejące ; ) Wycinamy ciastka- cały spód i góra z okienkiem, układamy na blasze w niewielkich odstępach. Można włożyć je jeszcze do lodówki na 30 min.

Pieczemy w temp. 165 C przez 12-15 min i studzimy na kratce.

Po wystudzeniu ciastka z okienkiem posypujemy cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy dżem i „domykamy” ciastkiem z okienkiem.

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 14 =