Makaron z krewetkami w kremowym sosie bazyliowym

Przez wiele lat nie przepadałam za krewetkami i owocami morza, ale ponieważ mój Mąż jest ich wielkim miłośnikiem, przygotowywałam je z myślą o nim. Aż w końcu nadszedł ten dzień, kiedy również i ja przepadłam i obecnie uwielbiam krewetki w każdej postaci : ) Makaron w kremowym sosie z krewetkami to popularne danie kuchni filipińskiej, choć w Polsce jest równie lubiany. Przepis dostałam od mojej szwagierki (thank you Klysa : ) ) i idealnie wpisuje się w moje ulubione tendencje, czyli prosto, szybko i pysznie. Polecam!!!

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 1 kg krewetek (obranych i oczyszczonych, mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów (suszonych bez zalewy)
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka listków bazylii (1 doniczka)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan do podania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty tylko do czasu, aż krewetki będą podsmażone. Całość przełożyć na talerz, a na patelnię wlać białe wino i posiekane suszone pomidory. Gotować przez 2-3 minuty, do czasu aż wino się zredukuje. Dodać śmietankę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut. Krewetki ponownie przełożyć na patelnię razem z listkami bazylii i ugotowanym makaronem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z parmezanem.

Smacznego!

Danie smakuje jeszcze lepiej odgrzane kolejnego dnia, kiedy makaron “przegryzie się” z sosem i parmezanem : )

Makaron w kremowym sosie z bazylią i krewetkami

Komentarzy: 12

  1. Aga
    20 listopada 2019 / 16:25

    Rewelacja !

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:32

      🙂 🙂 🙂

  2. Majka
    20 listopada 2019 / 18:13

    I love it ❤ Co jakiś czas wracam do Twoje przepisu na mule, który ma podobne składniki. Wyborne 😋 Tam gdzie owoce morza, tam ja 😉

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:34

      Super <3 W takim wypadku ten przepis na pewno też przypadnie Ci do gustu i robi się nawet szybciej niż mule 😀

  3. Ewa
    20 listopada 2019 / 18:45

    Pyszności bede robić 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:34

      Polecam 🙂

  4. Kasia
    20 listopada 2019 / 22:51

    Kocham krewetki ale zgadzam się z Tobą, trzeba do nich dojrzeć 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:35

      Zdecydowanie i u mnie tak było 😀 choć moje dzieci polubiły od razu 😉

  5. Gośka
    20 listopada 2019 / 23:42

    Kolejny super przepis odkąd odkryłam Twój blog spędzam tu wiele czasu i nigdy nie mogę zdecydować co następne przygotować 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:36

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam i zapraszam po kolejne inspiracje 🙂

  6. Kasia
    22 listopada 2019 / 16:26

    Wyszło pysznie parmezanu nie szczędziłam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2019 / 1:17

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 7 =