Kontakt

blog kulinarny

Makaronowa zapiekanka ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Zawsze żałuję, że sezon na szparagi jest taki krótki, więc w tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w zapasy i zamrozić kilka pęczków na jesienne dni (o których mimo wszystko staram się jeszcze nie myśleć ; ) Najbardziej lubię zielone szparagi, które wykorzystujemy najczęściej do omletów, jajecznicy, czy w towarzystwie jajka w koszulce, choć w zapiekance sprawdzają się równie dobrze. Polecam!

Zapiekanka ze szparagami i makaronem

Składniki :

  • 300 g makaronu penne
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 60 -70 g sera edam

Szparagi umyć (można także obrać), obciąć twarde końcówki i związać sznurkiem. Przełożyć do garnka z gotującą się, osoloną wodą, tak aby główki nie były zanurzone (najlepiej użyć do tego małego garnka i ustawić szparagi w pionie). Gotować przez 3-5 min., a następnie odcedzić i zahartować je przez zalanie zimną wodą. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szynkę szwarcwaldzką pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, dodać do podsmażonej szynki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki, szczyptę suszonej bazylii, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, aż woda z pomidorów odparuje.

Połowę sosu przelać na dno naczynia żaroodpornego, następnie przełożyć do niego makaron i dodać pozostały sos. Na koniec dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz zahartowane szparagi, pokrojone na mniejsze kawałki. Całość mieszamy i posypujemy startym serem edam. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.

Smacznego : )


Szparagi



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 maja, 2014
Kategorie: Dania obiadowe

9 komentarzy

  1. Martyna

    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na

  2. Bardzo fajny przepis, must have dla fanów wszystkiego co zawiera szparagi 🙂

  3. Miłośnicy na pewno będą zadowoleni 🙂

  4. Mniam, ale pyszna zapiekanka. Wygląda idealnie <3
    wenus-lifestyle

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Zapachniało latem! Pycha 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, polecam 🙂

  6. Anka

    Pyszny przepis i prosty 🙂

    1. Marta

      Proste przepisy bardzo często są najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 1 =


Top