Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Mazurek jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. To taka świąteczna wersja tarty ze słodkim nadzieniem, bo w Święta nie trzeba się przecież martwić o zbędne kalorie ; ) Po przygotowaniu tortu dacquoise zostało mi trochę kajmaku i orzechów włoskich, a piekąc drożdżową babkę nie wykorzystałam całej czekoladowej polewy i tym sposobem powstał pomysł na poniższą wersję ; ) Kruche ciasto to jedno z moich ulubionych (dzięki Ania! ; ), które w tej wersji często wykorzystuję do tart i zawsze się udaje, dlatego zachęcam do wypróbowania także przy innych wypiekach. Polecam!!!
Mazurek kajmakowy przepis
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 żółtko
Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na ok 2 godziny. Tortownicę wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na koło odrobinę większe niż forma, po czym przełożyć je do tortownicy, wylepić spód i wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.
Pozostałe składniki:
- 1/2 puszki kajmaku (200 g)
- garść orzechów włoskich i migdałów
- 10 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1/10 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka kakao
Masło z mlekiem i cukrem podgrzewać w rondelku do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ok. minuty, polewa powinna trochę zgęstnieć. Na upieczony i przestudzony spód mazurka przełożyć kajmak, dodać posiekane orzechy i migdały, polać przygotowaną polewą czekoladową.
Smacznego!
Zapraszam na mój Instagram oraz inne przepisy na mazurki
wygląda bosko! 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pomysł i wykończenie genialne! moje smaki 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Świetny przepis, ślinka cieknie na sam widok 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo chętnie skorzystam z przepisu, czy żołtka mają być ugotowane?
Autor
Żółtka daję surowe 🙂
U mnie też nie jadło się mazurków, ale ciekawie to wygląda 🙂
Autor
Polecam, warto wypróbować, ja już jestem „kupiona” 😉
rozwaliłaś mi system tym zdjęciem 😀
Autor
Ale którym? :*
Super pomysł na mazurka, u nas koniecznie z podwójnej porcji będzie 🙂
Autor
O tak, ten bardzo szybko zniknął ze stołu… 🙂
Ślinka cieknie…
Autor
🙂
Nie wytrzymałam do Wielkanocy i zrobiłam na próbę już teraz…niebo w gębie! z drugiej połowy puszki kajmaku będzie powtórka na swięta 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Ale kto to wszystko zjada?! 😉
Autor
Chętnych nie brakuje 😀
Świetny!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Przepyszny 🙂 robiłam test na święta i to mój totalny faworyt 🙂
Autor
Bardzo mi miło :))
U mnie w domu też nigdy nie robiło się mazurka. Ten będzie pierwszy i zapewne pozostanie naszą stałą tradycją 🙂 Smakuje na pewno tak jak wygląda czyli genialnie 🙂
Autor
Dużo nas łączy 🙂 o mazurku wcześniej tylko słyszałam, ale zupełnie mnie do niego nie ciągnęło, bo nie wiedziałam, że w rzeczywistości to tarta, najczęściej w wersji bardzo słodkiej 🙂 moje smaki zdecydowanie 😉
Najlepszy mazurek na świecie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Mazurek jest wspaniały i bardzo łatwo sie robi polecam 😊
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Najłatwiejszy ale też najpyszniejszy jaki jadłam polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Pycha upiekłam jako tartę w końcu ciasto też kruche i dodałam banany, pochwał nie było końca!
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Bardzo dobry mazurek, kruche ciasto rewelacja 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Witam.
Jaka duża blaszka do pieczenia zamiast tortownicy?
Autor
21×21 będzie ok 🙂
Czy na blachę 25×36 podwoić składniki czy zwiększyć o połowę?
Autor
Po przeliczeniu wychodzi 1,83 porcji, więc skłaniałabym się ku podwojeniu 🙂