Medaliony z indyka z żurawiną

Nigdy nie byłam fanką połączenia mięsa z owocami w przeciwieństwie do T. Jego pierwszym skojarzeniem było, że jeśli ma być indyk, to tylko z żurawiną ; ) Tak przyrządzone mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Ostatnio zachwalałam Wam już walory mięsa z indyka, na pewno mają mniej tłuszczu i więcej białka od piersi z kurczaka, co więcej są bogatym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, cynku. Dzięki temu zaoszczędzając zbędne kalorie podczas zjadania obiadu, nie mam już takich wyrzutów sumienia podczas podwieczorku, bez którego ciężko się obejść w naszym domu ; )


Medaliony z indyka z żurawiną

Składniki:

  • medaliony z indyka Indykpol
  • duża garść suszonej żurawiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 por
  • sól, pieprz

Medaliony delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Żurawinę sparzyć i dokładnie odcedzić. Następnie nadziać nią medaliony i zwinąć w roladki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. W garnku zagotować wodę do ok. 1/3 wysokości, wrzucić por, poszatkowaną cebulę oraz jabłko obrane i pokrojone na ćwiartki. Dodać podsmażone roladki i dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

Smacznego : )


Roladki z indyka z żurawiną

Komentarzy: 12

  1. grzesiek
    28 marca 2012 / 13:30

    akurat glodny siedze w robocie i napatrzec sie nie moge….podeslij mi z 3 sztuki ;-P

    • Marta
      Autor
      28 marca 2012 / 14:46

      Niestety wszystkie już zjedzone 🙁

  2. 28 marca 2012 / 14:47

    Uwiebiam mięso z żurawiną! też jemy na święta!

  3. Asia
    28 marca 2012 / 14:54

    Bardzo to ciekawie wygląda, a mięso pyszne!

  4. 28 marca 2012 / 21:17

    Tak kusisz tym indykiem, że się oprzeć nie można! Jak go tylko dorwę w sklepie, zaraz skorzystam z przepisu:)

  5. 28 grudnia 2012 / 21:08

    Mam takie samo podejście do mięsa, ale zamiast żurawiny używam konfitury ze śliwek

  6. Marta
    Autor
    28 grudnia 2012 / 21:54

    W takim razie zapisuję do wypróbowania 😀

  7. Joanna
    25 czerwca 2013 / 18:26

    Dziękuję za zamieszczenie przepisu! Wypróbowałam go dzisiaj, wyszło pysznie! Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2013 / 18:33

      Bardzo mi miło i cieszę się, że smakowal 🙂

  8. Bella
    25 marca 2018 / 22:45

    Przepyszne moj maz ktory nie jest fanem indyka prosil nawet o dokladke!!!

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:57

      Najlepsza rekomendacja 🙂

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 20 =