Meksykański gulasz to obok tradycyjnego jeden z moich ulubionych ; ) Do jego miłośniczek dołączyła ostatnio moja córka, która zjada go koniecznie w określonej kolejności – fasola, papryka, mięso, a na koniec reszta sosu z dodatkami ; ) Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i „jednogarnkowe” przez co zaoszczędzamy czas na zmywaniu ; ) Najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki
- 1 czerwona lub zwykła cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 papryczka chili (ewentualnie chilli w proszku)
- 3 szklanki bulionu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- 1 łyżka oleju do podsmażenia
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką przełożyć do podsmażonego mięsa, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili . Podsmażać razem kilka minut. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem około 60 min. (Do miękkości mięsa – razie potrzeby możemy gulasz podlać wodą). Dodać odsączoną fasolę wraz z koncentratem pomidorowym. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Jeśli dodatkowo chcemy zagęścić sos dodajemy zaklepkę (wodę mieszamy z mąką).
oj oj oj, ja się nie dziwię, że małej smakuje, wygląda wybornie, zdjęcie jak zwykle przepiękne!
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
To już wiem co w poniedziałek na obiad 🙂
Autor
Mam nadzieję, że smakowało 😀
pychota!:) też lubię gulasz meksykański:)
Autor
Mam słabość do wszystkich meksykańskich dań 😉
Przepis sprawdzony, rewelacja. Dziękuję
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Zdecydowanie uwielbiam takie smaki 🙂
Autor
To także moje ulubione 🙂
Pyszny obiadek wyszedł dzięki 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ostatnio to nasze ulubione danie i w końcu słyszę że ta fasola taka pyszna 🙂 polecam taką świeżą zamiast z puszki tylko gotowania więcej 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 świeża fasola zawsze smaczniejsza, ale rzeczywiście potrzebujemy wtedy więcej czasu 🙂
Pycha następnym razem robię większą porcję 🙂
Autor
Super 🙂